Nieuw zeeleeuwenverblijf in Safaripark Beekse Bergen geopend

Hilvarenbeek – Het nieuwe zeeleeuwenverblijf in Safaripark Beekse Bergen is vrijdag 14 juli geopend met speciale aandacht voor de educatieve campagne rondom de ‘plastic soup’ problematiek. Parkmanager Niels de Wildt verwelkomde VN-ambassadeur Christophe Verhellen, die aanwezig is om het belang te onderschrijven dat de ‘plastic soup’ aangepakt moet worden. Samen met rangers Rick en Stijn beantwoordde de ambassadeur vragen van de honderden aanwezige jaarkaarthouders over deze problematiek en de zeeleeuwen.

Zeven zeeleeuwen arriveerden al eerder in het Safaripark, waarvan zes deze week hun intrek namen in het nieuwe verblijf dat direct grenst aan de ruime watergangen in het park. Een zeeleeuw had nog niet zo’n zin om mee te verhuizen, dus bezoekers kunnen hem elders in het park bewonderen.

Wanneer de dieren helemaal gewend zijn aan hun nieuwe onderkomen en verzorgers, krijgen ze de volledige beschikking over de ruim tien hectare aan watergangen in het park.

Plastic soup
Aan de rand van het nieuwe verblijf zijn diverse interactieve panelen aangebracht waar bezoekers kunnen leren over de ‘plastic soup’ problematiek, een van de grootste bedreigingen voor zee(zoog)dieren. Safaripark Beekse Bergen ondersteunt de Plastic Soup Foundation via Stichting Wildlife. Jaarkaarthouders mochten tijdens de opening hun vragen stellen over de ‘plastic soup’.

Zeeleeuwen en zeeberen
Naast de zeven Californische zeeleeuwen verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen in het gebied.

Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn. Bij zeezoogdieren is een dagelijkse training zeer belangrijk. Met name om medische controles uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de dieren gewend zijn aan hun verzorgers en hun aanrakingen. De zeeleeuwen in het Safaripark zijn al getraind voor deze medische doeleinden (zoals bloedprikken en gebitcontrole), en bij zeeleeuwen in het algemeen is het ook niet heel lastig om ze te trainen. Bij Zuid-Afrikaanse zeeberen is dit moeilijker maar ze zijn wel snel geneigd om gedrag van andere dieren over te nemen. Daarom mogen de zeeleeuwen nu eerst zelf het gebied ontdekken.

foto: Safaripark Beekse Bergen

Omroep Tilburg