Nieuw devotieprentje ter bescherming van Tilburg in tijden van corona

TILBURG – Een nieuw devotieprentje met een afbeelding van Maria werd donderdagmiddag gepresenteerd bij de Hasseltse Kapel in Tilburg. Op de prent slaat Maria haar mantel om de Tilburgers en de stad heen, als afbeelding ook wel een mantelmadonna genoemd. De prent moet Tilburgers hoop bieden in deze bijzondere tijd.

De devotieprent is een initiatief van de Hasseltse Kapel en Kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood in de Tilburgse binnenstad. “Wat wij merken is dat mensen heel veel angst ervaren”, vertelt bestuurslid Hennie van Schooten van de Hasseltse Kapel. “Mensen leggen graag hun verzoek om bescherming neer bij Maria. Dat is de reden geweest waarom we gezamenlijk een prentje hebben gemaakt van een mantelmadonna met het verzoek aan Maria om de stad Tilburg te beschermen.”

De mantelmadonna is een afbeelding van Maria die mensen in haar mantel in bescherming neemt. De afbeeldingen werden vooral in de Middeleeuwen gebruikt. Ook in Tilburg zijn twee mantelmadonna’s in de openbare ruimte te vinden. De mantelmadonna die voor deze prent is gebruikt, is ontworpen door de Tilburgse kunstenares Jofke van Loon. Ze heeft de beeltenis van Maria een moderne twist gegeven. De Tilburgers die in de mantel van Maria zijn afgebeeld, dragen moderne kledij. En de skyline van Tilburg waar Maria op deze prent over waakt, bevat ook de recent geopende Kempentoren in het Spoorpark.

In totaal zijn er 10.000 prenten gedrukt. De devotieprentjes zijn te verkrijgen bij de kapellen en ook verspreid over verschillende plaatsen in de stad, zoals verzorgingshuizen.

Tijmen Moelker