Niet meer contant betalen bij parkeerautomaten

Tilburg – Over enkele maanden is het niet meer mogelijk om met cash geld te betalen bij parkeerautomaten. De gemeente Tilburg stapt over op kentekenparkeren.

Als u betaalt bij de parkeerautomaat moet u uw kenteken invoeren. Zo legt je vast dat je betaald hebt. Uiteraard moet je wel je parkeertijd invoeren op de automaat. De automaat geeft geen parkeerkaartje.

Wel is het raadzaam om na het betalen voor je eigen administratie een betaalbewijs (bon) te printen. Je kunt betalen met een bankpas of een creditcard. Het is dus niet meer nodig om een parkeerkaartje in de auto te leggen. Controleurs kunnen met een scanapparaat eenvoudig nagaan of u betaald heeft. Ook is het bij de nieuwe automaten mogelijk om via de gsm te betalen, dit werkt via een app.

De handhaving verloopt via een parkeerrechtendatabase. Dit is alleen mogelijk als de parkeerautomaten op deze database worden aangesloten. En dat kan alleen als er overgeschakeld wordt op kentekenparkeren.

Op basis van het kenteken kan vervolgens buiten op straat gecontroleerd worden of iemand een “parkeerrecht” (vergunning, parkeerticket of gsm parkeren) heeft. Op deze wijze kan volledig digitaal gehandhaafd worden.

Vanaf eind dit jaar worden nieuwe parkeervergunningen in de gemeente Tilburg eveneens automatisch aan dit systeem gekoppeld. Parkeren op kenteken werkt ook met een buitenlands kenteken.

Win-winsituatie zou je zeggen, maar hoe zit het met de privacy van de parkeerder? Bij kentekenparkeren moet de gemeente zich bewust zijn van de privacyregels. Dat de privacy van de burgers bij het kentekenparkeren in het geding is, staat zonder meer vast. Anoniem parkeren is dan niet meer mogelijk.

Omroep Tilburg