Mirte van het Theresialyceum is nu een Jonge Denker des Vaderlands

Net als filosofieleerlingen bovenbouw van andere middelbare scholen, is Mirte Dophemont via haar docent op het Theresialyceum, mevrouw Kriele, uitgedaagd om mee te doen aan de jaarlijkse wedstrijd om de titel Jonge Denker des Vaderlands. De bedoeling is dan om een column te schrijven over het thema voor de komende Maand van de Filosofie.
Foto: Francesca Zama / Pexels

TILBURG – Het Theresialyceum is opnieuw een Jonge Denker des Vaderlands rijker. Mirte Dophemont uit 5vwo behaalde woensdag deze prestigieuze titel met het schrijven van een filosofisch artikel over de vraag ‘Hoe moeten we ons verhouden tot de natuur?’. Ze heeft haar essay moeten voordragen en ook verdedigd tegenover een vakjury van filosofen in een online bijeenkomst.

Net als filosofieleerlingen bovenbouw van andere middelbare scholen, is Mirte via haar docent, mevrouw Kriele, uitgedaagd om mee te doen aan deze jaarlijkse wedstrijd. De bedoeling is dan om een filosofische column te schrijven over het thema voor de komende Maand van de Filosofie. Voor april 2021 is dat thema De Natuur Was Hier. Uit alle inzendingen mochten de beste zeven gekozen jonge denkers woensdag online hun column voordragen en zijn ze door de jury gehuldigd. Een jaar lang mogen ze hun titel Jonge Denker des Vaderlands dragen. Ze krijgen ook mogelijkheden om in diverse media hun filosofisch licht te laten schijnen over de actualiteit.

Twee citaten uit het essay van Mirte:

Als mieren een mierenhoop bouwen van zand is dit natuur. Maar als mensen een flat bouwen wordt dat niet gezien als natuur.

In de vraag naar de goede verhouding tussen mens en natuur gaan we al uit van een scheiding tussen deze twee, een mens-natuur-dualisme. Door het te hebben over ‘de natuur’ plaatsen we onszelf er eigenlijk buiten. Maar ze horen natuurlijk bij elkaar, want ook de mens is natuur.

De jury roemde niet alleen het filosofische gehalte van haar essay, maar ook de eigen poëtische stijl.

Het is niet de eerste keer dat een leerling van het Theresialyceum zich Jonge Denker des Vaderlands mag noemen. Ook in 2018 mocht een leerling van de school deze titel al dragen.

Kees-Luc Simons