Minder Tilburgse huishoudens bij de voedselbank: ‘Nog steeds veel’

De supermarkt van Voedselbank Tilburg (foto: Collin Beijk).

De Tilburgse voedselbank biedt nog hulp aan zo’n 600 huishoudens. Dit aantal is een stuk lager dan op de piek, maar nog altijd meer dan voor de coronacrisis. Volgens voorzitter Nico van Mourik heeft dit te maken met de gestegen uitkeringen, het kindgebonden budget en minimumlonen. “Reken er maar niet op dat het nu ineens makkelijk is voor die mensen.”

Op dit moment zijn er dus zo’n 600 huishoudens die nog gebruik maken van de diensten van de Tilburgse voedselbank. “Dan moet je denken aan zo’n 2000 monden die we voeden”, vertelt voorzitter Nico van Mourik. “Dat zijn er nog steeds veel.”

 Maatregelen van de overheid

Maar wel een stuk minder dan de afgelopen jaren. Eind 2022 begon het echt te knellen, omdat het aantal huishoudens toen steeg van 550 naar 800. Op het toppunt waren er zelfs een kleine duizend gezinnen, die de voedselbank nodig hadden. “De rek is er op een bepaald moment wel uit”, vertelde toenmalig voorzitter Martin de Kok toen.

Maar sinds het ingrijpen van de overheid gaat het beter. De toeslagen gingen omhoog en sommige mensen kregen een eenmalige energietoeslag van 1300 euro. “Sinds dit jaar is het minimumloon en de uitkeringen omhoog”, stelt Van Mourik. “Maar vergeet ook niet het kindgebonden budget dat omhoog gegaan is. Dat scheelt echt veel voor de mensen.”

Door al die maatregelen ziet de voorzitter een verandering. “Gezinnen met kinderen stromen uit, maar het zijn de alleenstaanden die het niet makkelijker gekregen hebben. Al moet ik zeggen dat dit voor niemand het geval is. Reken er maar niet op dat het nu ineens makkelijk is voor de mensen die niet meer naar de voedselbank komen.”

Vangnetconstructie

De Tilburgse voedselbank had de afgelopen jaren ook nog wel eens moeite om iedereen een gezond en gevarieerd pakket aan te bieden. “Maar ik heb op dit moment geen klachten over wat er binnenkomt”, stelt de voorzitter. “Zelfs als we te weinig binnen krijgen, is er altijd nog een vangnetconstructie.”

De landelijke organisatie achter de voedselbank kreeg eerder een subsidie, waarmee extra voedsel ingekocht kan worden als er tekorten zijn. “Dat betekent landelijk zo’n twee miljoen op jaarbasis.”

LEES OOK:
Drukte voedselbank afgenomen maar dat komt vooral door steunmaatregelen
Tilburgse Voedselbank vreest voor een aanmeldstop

Pieter Soethout