Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Heel Tilburg dit weekend in het teken van tweedehands

(Bron: Tweedehands het Festival)

De eerste editie van Tweedehands het Festival vindt van vrijdag tot en met zondag plaats in Tilburg. Heel de stad zal door dit initiatief in het teken staan van: tweedehands, de kringloopwinkel en hergebruik. “Tilburg textielstad zit er van oudsher nog altijd in.”

Op dertig locaties, verspreid door heel de stad, wordt het festival dit weekend georganiseerd. “Het programma is van Noord naar Zuid en van Oost naar West”, zegt initiatiefneemster Marleen van Beers. Zij maakt deel uit van het driekoppige kernteam dat samen met allerlei partners dit Tweedehands het Festival organiseert.

Niet alleen kringloop
‘’Ik denk dat we een programma hebben dat door heel de stad Tilburg wordt gedragen. Het is een verassende mix van niet alleen kringloop, maar we laten ook zien dat er meer is.’’ Zo bestaat het programma uit 45 onderdelen, die van een vintage kilo sale tot workshops upcycling gaan.

Een van de hoogtepunten in het programma noemt Marleen de verkoop van driehonderd tweedehands trouwjurken op de trouwlocatie van het paleis in Tilburg.. “Het paleis is zondag gevuld met verassende initiatieven”. Zo wordt er door pop-up cinema een film gedraaid en zijn er meerdere workshops.

De verstokte kringloper en de tweedehands twijfelaar
Het festival focust zich vooral op twee groepen: de verstokte kringloper en ‘de tweedehands twijfelaar’. Door middel van het festival willen ze deze tweede groep handvatten bieden, om het leuker en makkelijker te maken om tweedehands te winkelen. “Zo hebben we ook een markt samengesteld met vintage, zodat het voor mensen makkelijker wordt om te filteren tussen de kleding”.

De organisatie hoopt de verstokte kringloper door middel van het festival verdieping te geven achter het tweedehands kopen. Er wordt een sprekersavond georganiseerd, maar ook workshops waarbij mensen leren van oude kleding iets nieuws te maken. ‘’Het ambacht is in Tilburg nooit verloren gegaan’’, volgens de enthousiaste organisator.

Tilburg
Over de houding van de stad Tilburg is Marleen ook erg enthousiast. ‘’In Tilburg landen dit soort initiatieven gewoon heel goed. Vanuit de organisatie hebben we ook echt het idee dat iedereen graag meedoet en echt hun best doet’’. Het festival past dan ook goed bij de doelstelling van de gemeente om Tilburg vijf jaar eerder dan Nederland circulair te maken.

Het festival vindt van vrijdag tot en met zondag plaats en zal jaarlijks terugkeren.

Fabrice Leclaire