Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Met uitsterven bedreigde gieren grootgebracht in Beekse Bergen

Foto: Beekse Bergen

Een koppel vale gieren in Safaripark Beekse Bergen heeft succesvol een jong van een andere soort geadopteerd en grootgebracht. Dit brengt de Beekse Bergen donderdag naar buiten. Dit kon, doordat ze met twee dierentuinen samenwerkten. Het ei werd namelijk gelegd in Vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rijn en werd vervolgens uitgebroed in Diergaarde Blijdorp in Rotterdan.

Het gaat om jonge Rüppellsgieren. Die gieren worden in het wild ernstig bedreigd, laat het Safaripark weten. “Het is belangrijk dat dierentuinen samenwerken, want zo kunnen we samen zorgen voor een gezonde populatie.” 

Meer jongen door wisseltruc en samenwerking
Diergaarde Blijdorp heeft een interessante wisseltruc gebruikt om te zorgen dat er meerdere jongen komen. In het wild leggen gieren één ei per seizoen. Als dat ei verloren gaat, legt het koppel vaak nog een ei. Verzorgers van Diergaarde Blijdorp halen daarom het eerste ei weg om in de broedmachine van het park uit te laten komen. Het koppel in het dierenpark legt daarna een tweede ei. 

Het koppel hoeft niet lang zonder het eerste jong te doen. Als het kuiken uitkomt, wordt het door verzorgers gevoerd, zodat het fit wordt. Dat jong keert vervolgens terug naar het koppel en het tweede ei wordt vervolgens weer in de broedmachine gelegd. Als het tweede ei uitkomt, worden er pleegouders voor gezocht.

Koppel gieren
Het ei van de Rüppellsgier in Beekse Bergen is gelegd in Vogelpark Avifauna en uitgebroed in de broedmachine van Diergaarde Blijdorp. Het wordt nu grootgebracht door een koppel vale gieren. Ook in Dierenpark Amersfoort wordt een jonge Rüppellsgier, die dezelfde route heeft afgelegd, grootgebracht door een koppel vale gieren.

Dierenverzorger van Beekse Bergen Kris Jansen: “Het is hartverwarmend dat een koppel vale gieren een andere gierensoort grootbrengt. Het gaat goed met het jong. Het groeit als kool.”

Edita Saakian