Human Library: Kunnen vooroordelen worden weggenomen door verhalen?

TILBURG – Donderdagmiddag mochten verschillende mensen in de LocHal weer vertellen over de vooroordelen waar ze regelmatig mee te maken krijgen. De vertellers vormden namelijk de ‘levende boeken’ uit de collectie van Human Library. Het vertel-evenement wordt inmiddels al een aantal jaar in verschillende bibliotheken in de regio georganiseerd.

Ook de levende boeken mogen even geleend worden door bezoekers. De boeken zijn mensen die allemaal een verhaal hebben te vertellen, van een ex-gedetineerde tot transgender Angela de Bebber. Zij maakte zelf mee wat de impact van zo’n verhaal kan zijn.

Missie geslaagd

Een aantal edities geleden kreeg ze een Italiaanse studente aan haar tafeltje die niets moest hebben van homoseksualiteit of transseksualiteit. “Heerlijk, want dan kun je eens kijken wat je bij die persoon kunt losmaken.” Het bleek een fijn gesprek, waarbij Angela bij afloop een verrassend compliment kreeg. De studente bedankte haar omdat ze uit het gesprek had geleerd wat tolerantie is. “Yes, missie geslaagd”, concludeert Angela vol trots.

De gesprekken kunnen dus wel degelijk van invloed zijn op mensen. Maar daar zijn de voordelen natuurlijk de wereld nog niet uit “De mensen die erop af komen zijn vaak al redelijk open minded mensen”, vertelt Susanne Vermeeren van Human Library. “Maar het feit dat we ook groeien ieder jaar, geeft ook wel aan hoeveel waarde andere mensen aan het evenement hangen.”

Tijmen Moelker