“Mensen merken dat ze tijd over hebben”, #coronahulp vanuit Serve the City Tilburg

TILBURG – Studenten die de medemens een handje helpen. Het is niet vreemd voor Serve the City Tilburg. Normaal gesproken organiseert deze groep studenten ook al verschillende acties om mensen in de maatschappij vooruit te helpen. De activiteiten voor de komende tijd kwamen vanwege het coronavirus echter op de tocht te staan.

Vanuit de organisatie worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, maar dat kan voorlopig even niet. De studenten zagen hun jaar, dat gelijk loopt met het academisch jaar, al voortijdig ten einde komen. Totdat bedacht werd dat juist nú de tijd is om mensen te helpen.

De studenten van Serve the City willen zich inzetten voor iedereen die hulp nodig heeft vanwege het coronavirus. Of het nu gaat om het doen van een boodschap of hulp in het huishouden, er zijn volgens de organisatie genoeg fitte studenten die een steentje bij kunnen dragen.

De actie is min of meer spontaan tot stand gekomen. “We hebben het eigenlijk in een flits bedacht”, vertelt Benthe Frie vanachter een laptop op haar studentenkamer. Het is ook voor de organisatie even behelpen, want het reguliere kantoor staat op de campus van Tilburg University. Vanwege de coronamaatregelen mogen ze daar echter niet meer werken. Dan maar vanuit thuis. “We hadden gehoopt op, laten we zeggen, 50 studenten. En ik heb het net even gecheckt, we zitten nu op 182. Dus vanuit de studenten is er geen gebrek aan aanmeldingen, dat is mooi om te zien.”

Zo min mogelijk direct contact

Wel worden er voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat studenten die misschien het virus onder de leden hebben, de kwetsbare mensen besmetten. “We hebben daar heel erg over nagedacht. We hebben alle vrijwilligers die zich aanmelden in een grote WhatsApp-groep gedaan. In die groep sturen we de verzoeken en we sturen er nadrukkelijk bij dat we echt willen dat je niet verkouden bent en geen klachten hebt.” Daarnaast stemmen de vrijwilligers de klussen ook af met bijvoorbeeld de zorgcentra, zodat er zo min mogelijk direct contact is tussen de studenten en de hulpbehoevende mensen.

Helpende studenten nog welkom, hulpvragers overigens ook

Ondanks dat de hoeveelheid aanmeldingen vanuit de studenten de verwachtingen van Serve the City overtreft, zijn extra helpende handen nog steeds welkom. Ook kunnen mensen met een hulpvraag ook nog terecht bij de organisatie. “Schroom vooral niet om naar ons toe te komen met een vraag”.

Tijmen Moelker