Pilot van start: meerderjarige winkeldieven niet meer aangehouden

(foto: Politie).

Meerderjarige winkeldieven die niet eerder in de fout zijn gegaan worden vanaf 1 september niet meer automatisch strafrechtelijk vervolgd. Tijdens een pilotperiode van een jaar willen de politie en het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant het op een andere manier aanpakken, om zo tijd te besparen voor zwaardere misdrijven.

Een winkeldiefstal is voor de politie erg tijdrovend. Wanneer de verdachte mee moet naar het bureau, neemt dit ongeveer zes tot acht uur in beslag. Door winkeldieven die voor het eerst in de fout gaan niet mee te nemen naar het bureau, besparen ze veel tijd op de administratie. Die tijd investeert de politie in andere zaken, zoals overvallen en digitale criminaliteit.

Voorwaarden voor winkeldieven

Iemand die niet eerder is betrapt op winkeldiefstal zal een schadeclaim van 181 euro betalen aan de gedupeerde winkeleigenaar. Daarnaast krijgt de dief een aantekening op zijn of haar strafblad. Alleen zogeheten first offenders die aan bepaalde voorwaarden voldoen worden niet strafrechtelijk vervolgd. Wanneer de dief binnen vijf jaar nogmaals de fout in gaat, zal de straf nog zwaarder zijn.

Op de eerste dag zijn er meteen twee first offenders gepakt – woordvoerder van de politie

Ook in Tilburg startte de nieuwe pilot op 1 september, vertelt een woordvoerder van de politie: ‘Op de eerste dag zijn er al meteen twee first offenders gepakt. Deze winkeldieven kwamen dus niet mee naar het bureau, wat enorm veel tijd scheelt.’

De tijdswinst lijkt volgens de woordvoerder het grootste gewin, al wordt dat pas na de pilot daadwerkelijk duidelijk. ‘Normaal gesproken ben je erg lang bezig met een winkeldief. Het duurt erg lang van het moment van de melding tot aan de uiteindelijke veroordeling. Door de pilot, is er meer tijd voor andere zaken.’

Pieter Soethout