Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Meer dan 650 Goirlenaren zitten er deze winter warmer bij

Foto: Collin Beijk

Goirlenaren, bij wie een energieklusser over de vloer is geweest, hebben het afgelopen jaar gemiddeld 222 euro bespaard op hun energierekening. Bij 670 huishoudens werden energiebesparende maatregelen genomen.

Wellicht wacht jij nog even met je verwarming aanzetten en heb je ook nog geen tochtstrips in huis gehaald. Voor honderden Goirlenaren is dat in ieder geval geen punt; zij zitten er komende winter warmer bij. Het afgelopen jaar hebben ‘energieklussers’ in de gemeente per huis zo’n zeven energiebesparende maatregelen getroffen.

Hoge energielasten
Het gaat om 670 huizen die van januari tot september verduurzaamd zijn. Klussers hielpen inwoners gratis met het installeren van allerlei energiebesparende middelen. Het waren niet zomaar huizen; de gemeente is in die periode actief opzoek gegaan naar mensen met hoge energielasten en huizen met energielabels D, E en F.

Er werden 4911 aanpassingen in huizen gedaan. Het vervangen van gloeilampen voor ledlampen en het aanbrengen van radiatorfolie zijn de meest genomen maatregelen. Ook kregen mensen hulp met het aanbrengen van tochtstrips. Vrij simpele maatregelen dus, maar toch bespaarden de huishoudens dat jaar ruim 68 megawattuur aan stroom en 43.000 kubieke meter aan gas. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van meer dan 200 euro op de energierekening.

Energiebox
De gemeente deed dit vanuit een subsidie van het Rijk. In Tilburg konden mensen met behulp van de gratis ‘energiebox’ ook allerlei energiemaatregelen in hun woning treffen. In die box zaten ook tochtstrips en ledlampen. Hoeveel de Tilburger daarmee op hun energierekening bespaard heeft, is niet bekendgemaakt.

Dit najaar start er iets soortgelijks: het Nationaal Isolatie Programma. Dan wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden rondom het verbeteren van slecht geïsoleerde koopwoningen voor Goirlenaren.

LEES OOK:
Hugo de Jonge op bezoek bij Energiebox in Tilburg
Lagere energiekosten voor 168 huishoudens in Tilburg
550 Tilburgse studenten kregen compensatie energiekosten, helft afgewezen

Edita Saakian