Medewerkers onderwijs en kinderopvang welkom voor coronatest

TILBURG – Waar medewerkers van het basis- en speciaal onderwijs en de kinderopvang eerder nog niet getest konden worden op corona, kan dat nu wel vanwege het openen van de scholen. Medewerkers die klachten hebben kunnen via hun bedrijfsarts doorgestuurd worden naar de GGD Hart voor Brabant, die de testcapaciteit heeft uitgebreid.

De GGD heeft hun testcapaciteit in Brabant uitgebreid door het openen van de zogeheten teststraten. Dit zijn speciale noodlocaties die geopend zijn om mensen met klachten te testen, de straten zijn geopend in de steden Uden, Tilburg en Rosmalen. Nu de opening van de scholen aanstaande is, heeft de GGD besloten om deze ruimte te gebruiken voor medewerkers van het basis- en speciaal onderwijs en de kinderopvang. “In dit nieuwe testbeleid wordt expliciet rekening gehouden met de gezondheid van de medewerker(s) zelf, de zorgen die zij ervaren en het risico op besmetting naar/van anderen”, meldt de GGD in een bericht.

Zelf aanmelden

Medewerkers kunnen zich aanmelden via de website onder het kopje ‘coronatestzorg’. Je kan terecht bij de GGD wanneer je last hebt van klachten die passen bij het coronavirus, werkzaam bent in de zorg of onderwijs/opvang en als je door de bedrijfsarts bent doorgestuurd en bent aangemeld bij de GGD. ZZP’ers in een van deze sectoren komen ook in aanmerking voor een test wanneer er klachten zijn die kunnen wijzen op het coronavirus, echter moet er wel voor gezorgd worden dat je bij de GGD aangemeld bent.

Noodopvang

De scholen en kinderopvang werden de afgelopen tijd al ingezet als noodopvang voor kinderen met ouders die in vitale sectoren werken. Toentertijd werd er al naar testen voor medewerkers gevraagd maar daar was toen nog geen plek voor. De GGD meldt dat “zorgvuldig indiceren noodzakelijk blijft, zodat alleen de medewerker die klachten heeft getest wordt.” Komende tijd zal de testcapaciteit geleidelijk aan verder worden uitgebreid.

Rick Kraaijeveld