Maud (21), Fiene (18) en Jikke (18) willen stage in Sint-Maarten, crowdfunding gestart

Foto: Freegan Food Foundation

Drie studenten van het Yuverta mbo in Tilburg zijn een doneeractie gestart om hun stage in Sint-Maarten te bekostigen. “De reis ernaartoe is best duur en wij zijn nou eenmaal arme studenten.”

De drie zitten in het laatste jaar van hun opleiding Stad en Mens aan het Yuverta in Tilburg. Maud: “Wij worden opgeleid tot adviseur duurzame leefomgeving en leren veel over duurzaamheid en ondernemen.” In het laatste jaar moeten ze een stage volgen van tien weken. “De familie van Jikke kende een stichting in Sint-Maarten.”

“Kinderen in Sint-Maarten komen niet makkelijk aan groente en fruit”

De stichting wordt gerund door twee Nederlandse mannen. Toen de orkaan Irma door het eiland raasde zaten veel inwoners zonder voedsel en andere producten. “De stichting heet de Freegan Food Foundation. Tijdens orkaan Irma deelden ze voedselpakketten uit aan mensen die niks meer hadden en dit hebben ze doorgezet, juist ten tijde van corona.”

De studenten mogen een ‘schoolfruitplan’ opzetten voor basisschoolkinderen. “Wij gaan proberen alle basisschoolkinderen te voorzien van vers fruit en groente. We weten allemaal dat groente en fruit belangrijk is maar kinderen in Sint-Maarten komen daar niet makkelijk aan”, vervolgt Jikke. Naast dat plan, mogen ze de kinderen ook iets bijbrengen over een gezonde leefstijl.

“Het geld dat we niet gebruiken, gaat naar de stichting”

De stichting leeft van donaties, hierdoor krijgen Jikke, Maud en Fiene geen vergoeding. Ook ligt Sint-Maarten niet in Europa, waardoor ze niet in aanmerking komen voor een beurs. Ze moeten dus alles zelf bij elkaar sprokkelen. Met hulp van de donaties hopen ze de stage te bekostigen. “Wij hebben niet perse een streefbedrag. Wij zijn nogal skere studenten en de reis ernaartoe is helaas redelijk duur. Wij zijn blij met alles wat we kunnen krijgen,” vertelt Maud.

Dat beamen Jikke en Fiene. “We zullen een deel vooral gebruiken voor onze basisbehoeften en de reis ernaartoe. Dit is voor ons zo’n belangrijk maatschappelijk doel, daar willen we echt voor gaan. Daarom hebben we de crowdfunding opgezet.” De donaties gaan hard: “We zitten nu al bijna op €400 euro, dus dat gaat best goed. Ik denk wel dat al onze vrienden en familie ondertussen gedoneerd hebben,” vertelt Fiene.

“We zijn niet thuis met kerst en oud en nieuw, wat echt wennen is”

De stage gaat midden november van start en de bedoeling is dat de drie tot begin februari blijven. Ze hebben er zin in, maar vinden het nog heel spannend. Jikke: “We zijn best zenuwachtig. Het is de andere kant van de wereld. Het eiland is nog erg in ontwikkeling.” Ook voor Fiene wordt het de eerste keer zo ver weg. “We hebben er heel veel zin in, maar voor mij is het wel gek. We zijn niet thuis met kerst en oud en nieuw, wat heel erg wennen is.”

De actie is te volgen via: Alle schoolkinderen op Sint Maarten aan het fruit! | Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Edita Saakian