Fietsenplan van start: “Een goed werkende fiets is voor veel Tilburgers gewoon te duur”

Een man en een vrouw zijn aangehouden omdat in de berging van de woning van de vrouw minstens twee gestolen fietsen bleken te staan.
Foto: Maarten van den Heuvel / Pexels

Nog ergens een ongebruikte fiets in de berging staan? Ongebruikte (kinder)fietsen kunnen vanaf komende zondag een tweede leven krijgen. Die kunnen bij het nieuwe stadhuis in Tilburg worden ingeleverd vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur.

De ingeleverde fietsen worden gerepareerd en uitgereikt aan kinderen en jongeren die een fiets nodig hebben. De inleveractie start niet voor niets op Wereldarmoededag. “De fietsen zijn bedoeld voor mensen die de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen. Een goed werkende fiets is voor veel Tilburgers gewoon te duur,” vertelt een woordvoerder van gemeente Tilburg.

Mobiliteitsarmoede
Volgens de gemeente heeft 1 op de 5 kinderen in Tilburg geen goede fiets. “Wij hebben een onderzoek laten doen naar mobiliteitsarmoede. Deze cijfer waren voor ons genoeg om onze schouders eronder te zetten met andere partijen.” De betrokken partijen zijn La Poubelle, BeterStokHasselt, Contour de Twern, stichting Leergeld en de Quiet Community.

Komende zondag kunnen de fietsen worden ingeleverd bij het nieuwe stadskantoor in Tilburg, daarna kun je met je ongebruikte fiets terecht bij de bovenstaande partijen. “Wil je meedoen in deze samenleving, dan is het hebben van een fiets noodzakelijk,” aldus de woordvoerder.

Ongebruikte fietsen
Dit plan maakt deel uit van het nationale kinderfietsenplan, een initiatief van ANWB Nederland. Volgens de ANWB is Nederland 3,8 miljoen ongebruikte (kinder)fietsen rijk. “Die fietsen liggen dus te verstoffen in de schuur, ook in Tilburg. Veel kinderen en jongeren kunnen daar goed gebruik van maken. Die willen we hebben.” De woordvoerder verwacht dat de inleveractie, net als in de rest van Nederland, ook in Tilburg een succes gaat worden.


Edita Saakian