Maikel voelt zich gediscrimineerd door de RDW vanwege zijn wijnvlekken

Foto: Maikel Schalke

Maikel Schalke uit Tilburg moet zijn rijbewijs verlengen en dat ging goed, totdat hij zijn pasfoto in het systeem bij de fotograaf moest uploaden. Dat lukte niet, waarschijnlijk door de wijnvlekken in zijn gezicht. Maikel baalt en voelt zich gediscrimineerd, maar de RDW ontkent dat de foutmelding door de wijnvlekken komt.

Maikel heeft een lichamelijke beperking en heeft daarom voor de verlenging van zijn rijbewijs een gezondheidsverklaring nodig. In november verloopt zijn oude. De Tilburger begon al op tijd met de aanvraag.

Afgelopen november had hij een afspraak bij zijn huisarts voor de gezondheidsverklaring. Het CBR gaf goedkeuring en Maikel hoefde alleen nog maar een pasfoto te laten maken om zijn rijbewijs ruim op tijd te verlengen.

“Het riekt een beetje naar discriminatie.”

“Maar toen begon de soap”, vertelt Maikel. “De fotograaf kreeg de foto niet ge-upload. Volgens hem was het niet voor het eerst dat zoiets gebeurde. Het systeem herkent wijnvlekken niet”. Het viel Maikel koud op zijn dak: “Ik werd erdoor overvallen. Het riekt een beetje naar discriminatie”.

De RDW laat weten dat foto op basis van een geautomatiseerde controle is tegengehouden. Er wordt gekeken of de ingestuurde foto voldoende overeenkomt met de foto die op het ‘oude’ rijbewijs staat. En of de afbeelding aan de wettelijke eisen voldoet.

Een woordvoerder van de RDW geeft aan: “In dit geval is de foto is tegengehouden omdat de verticale positionering niet voldoet aan de gestelde eisen. Dat wil zeggen dat het hoofd van meneer volgens de eisen niet voldoende in het midden van de foto staat.”

“Ik kreeg letterlijk de melding ‘gezicht verduisterd’ van het systeem.”

Zowel Maikel als de fotograaf moeten lachen om die uitleg. “Ik kreeg letterlijk de melding ‘face obscured’ van het systeem”, vertelt de Tilburgse fotograaf. Vertaald naar het Nederlands betekent dat ‘gezicht verduisterd’. Volgens de fotograaf gebeurt het vaker dat het RDW-systeem sommige foto’s niet pakt. Steeds bij mensen die iets afwijkends in het gezicht hebben.

Hij is een zogeheten RDW-fotograaf waarbij je het rijbewijs ter plekke kan verlengen. “Dat wordt je niet zomaar, daar worden strenge eisen aan gesteld en ze kunnen onaangekondigd kwaliteitscontroles uitvoeren.”

“Het is pijnlijk voor mensen als hun foto hierom automatisch wordt afgekeurd.”

De fotograaf wil net als Maikel dat de RDW kritisch naar dit soort foutmeldingen kijkt. “Het is pijnlijk voor mensen als hun foto automatisch wordt afgekeurd vanwege vlekken in hun gezicht.” Het systeem wordt nog getest en dat niet alles perfect gaat, kan gebeuren. Alleen dit moet volgens de fotograaf wel opgepakt worden.

Maikel is maar naar het gemeentekantoor gegaan zodat een ambtenaar alles kan controleren en de spullen naar de Dienst Wegverkeer, zoals de RDW officieel heet, kan sturen. “Ze dwingen mij nu tot snelle actie. Ze moeten binnen een maand alle spullen hebben, omdat de aanvraag is goedgekeurd. Na een maand geldt dan je oude rijbewijs niet meer, dus 1 februari moet het rond zijn.”

“De gemeente accepteerde de foto wel gewoon zonder problemen.”

Zoals de fotograaf en Maikel al verwachtten, was er niets aan de hand met de gemaakte pasfoto. “De gemeente accepteerde hem wel gewoon zonder problemen. Ik kan als het goed is volgende week mijn rijbewijs ophalen.”

Daarmee lijkt het voor de Tilburger allemaal goed te komen, maar het zit hem niet lekker. “Ik werk zelf in de automatisering en ik kan wel verklaren hoe het werkt. Alleen andere mensen kunnen er ook mee geconfronteerd worden, het is niet leuk. Dit is bureaucratie op zijn slechtst”.

De fotograaf is bekend bij de redactie, maar wenst anoniem te blijven.

Collin Beijk