Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Maand mei voor Hasseltse Kapel in een nieuw jasje

Op 27 februari is er een herdenkingsdienst voor de Brabantse slachtoffers van corona in de Hasseltse Kapel. Dit is precies een jaar nadat hier de eerste coronapatiënt in het ziekenhuis werd opgenomen.
De Hasseltse Kapel in Tilburg | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Een van de tradities hier in de stad in de maand mei is een bezoekje aan de Hasseltse Kapel, en dit jaar is de maand er ook speciaal voor in een nieuw jasje gestoken. Elk jaar weer komen dan veel mensen naar de kapel om er even te bidden, om er een kaarsje op te steken of zo maar voor een moment van rust.

Anders dan we gewend zijn

Dit jaar gaat het bij de Hasseltse Kapel in de maand mei dus allemaal anders dan we gewend zijn.

De beheerder van de kapel, Matt Luysterburg, zegt hierover: “We willen heel graag open blijven, zodat we mensen de kans geven om in de meimaand een kaarsje aan te steken bij Maria. We merken dat daar ook in deze onzekere tijden veel behoefte aan is. Om open te kunnen zijn, hebben we wel ieders medewerking nodig.”

In de maand mei is de kapel elke dag open van 9.00 tot 20.00 uur. Maatregelen moeten ervoor zorgen dat iedereen steeds 1,5 meter afstand houdt. Zo is er een verplichte looproute in de kapel met een gescheiden in- en uitgang, mogen er maar hoogstens acht mensen tegelijk in de kapel en is er een zeer beperkt aantal stoelen. Luysterburg: “Onder normale omstandigheden vinden we het heel fijn als mensen in de kapel zitten, maar nu gaat dat niet. We hopen ook dat mensen nu niet met de hele familie naar de kapel komen, maar hooguit met z’n tweeën.”

Alle activiteiten in het kader van de maand mei komen te vervallen: geen snoepkramen, geen openingsviering, geen openluchtmis op Moederdag, geen Rozenhoedje-bidden en geen optredens van koren en zanggroepen.

Kaarsjes voor kracht

De kapel biedt ook een kans aan mensen die graag een kaarsje bij Maria op willen steken, maar liever niet zelf naar de kapel komen. Want zij kunnen een kaarsje online bestellen. De beheerder steekt dan iedere ochtend namens de aanvragers de kaarsjes aan. Op die manier brandt er toch een kaars bij Maria. Op de site van de kapel staat hier meer informatie over.

Toch snoep

Veel bezoekers van de kapel komen in de maand mei natuurlijk ook voor de snoepkramen, waar allerlei soorten snoep te koop is. Ook ouderwets snoep, zoals de in kermisstad Tilburg altijd populaire ‘lèksteele’, schuimblokken, stroopsoldaatjes, trekdrop en kaneelkussentjes.

Vanwege de corona-epidemie staan er dit jaar geen snoepkramen bij de kapel. Maar de exploitanten van de snoepkramen bieden wel online alternatieven.

Kees-Luc Simons