Looproutes en beveiligers tijdens Black Friday in Tilburg

TILBURG – Black Friday zorgde dit weekend voor een drukke binnenstad. De gemeente Tilburg moest, in tijden van een tweede coronagolf, enkele maatregelen treffen voor de koopjesjagende Tilburgers. De woordvoerder van burgemeester Theo Weterings vertelt dat de drukte goed te handhaven was dit weekend.

“We zagen ook vóór corona dat er een piek is qua drukte in de stad met Black Friday, we wisten dus dat veel mensen op de sale afkomen. Daardoor hebben we vroeg voorbereidingen getroffen om acht te slaan op de maatregelen.” Gemeente Tilburg maakte afspraken met de veiligheidsraad, om de winkels zo lang mogelijk open te houden tijdens Black Friday. “Enkele maatregelen waren dat de winkels ook doordeweeks korting hadden, en dat de consumenten gebruik konden maken van een bezorgservice. Dat betekent dat ze hun bestelling in de winkel konden ophalen. En er waren looproutes in de binnenstad.” Volgens de woordvoerder van Theo Weterings was de drukte dus goed te handhaven in Tilburg.

Stadsregisseur

“We zijn al een aantal weken bezig om te zorgen dat mensen vooral doordeweeks naar de winkels komen. Dat doen we door campagnes te voeren in de stad, maar ook via sociale media.” Dat zegt stadsregisseur Samantha van Rooij. “Ook hebben we een aangepast parkeertarief ingesteld in de stad, de mensen hoefden doordeweeks maar één euro te betalen en op zaterdag drie euro.” Er zijn ook extra maatregelen voor het Black Friday-weekend zelf getroffen. Voorbeelden daarvan zijn het inschakelen van beveiligers, de ‘druktedirigent’ en looprichtingen in de stad zelf.

“Als het te druk wordt hebben wij, binnenstadmanagement Tilburg in samenwerking met de gemeente Tilburg, de mogelijkheid om de toegang tot de Heuvelstraat af te sluiten of te doseren.” Volgens Van Rooij was het niet nodig om de Heuvelstraat ook daadwerkelijk af te sluiten. “De beveiligers spraken mensen aan als ze te lang bleven wachten, dat deden ze zodat de doorstroming in de straat blijft. Maar al met al vinden wij dat het Black Friday-weekend goed verlopen is.”

Niels Verdaasdonk