Wunderkammer geeft je een kijkje in het verzameluniversum van 3 Tilburgse kunstenaars

Kunstenaar Paul Bogaers bij zijn werk | Foto: Omroep Tilburg

TILBURG – Drie ‘Wunderkammers’ – met ieder een eigen sfeer – tonen curieuze verzamelingen en kunstwerken van Paul Bogaers (Tilburg, 1961), Ton de Gouw (Kaatsheuvel, 1949) en Wijnand van Lieshout (Tilburg, 1940). Deze kunstenaars zijn alledrie gefascineerd door gevonden voorwerpen, etnografica en cultureel erfgoed waarin zij de “poëzie van de vergankelijkheid” herkennen.

Maskers, paspoppen, kleine kastjes en allerhande bric-à-brac herleven in hun handen tot kunstobjecten. De tentoonstelling is een lofzang op hun gemeenschappelijke, creatieve bron: het ‘objet trouvé’. De expositie ‘Wunderkammer: het magische object‘ is in de LocHal in Tilburg te zien van 17 december 2020 t/m 7 maart 2021.

Paul Bogaers

Het werk van Paul Bogaers ontstaat vanuit zijn verzamelingen. Foto’s, knipsels, ansichtkaarten, objecten, naturalia en op straat gevonden voorwerpen worden tot een nieuwe samenhang gebracht. Vroeger tweedimensionaal, tegenwoordig vooral in sculpturen en installaties; de collage-methode vormt de rode draad in Bogaers’ veelzijdige oeuvre. Elementen uit verschillende werelden en domeinen komen hierin samen tot een nieuwe, niet eerder geziene werkelijkheid.

Bogaers’ Wunderkammer toont een deel van zijn verzameling etnografica, en een aantal werken die daar in meer of mindere mate door geïnspireerd zijn. De Afrikaanse rituele objecten fascineren hem in hun streven om het onzichtbare zichtbaar te maken, en hebben hem ertoe gebracht de stap naar ruimtelijk werk te zetten.

Ton de Gouw

Vreemd gegroeide stukjes hout, metalen of textiele onderdelen van iets groots dat ooit was, natuurstenen en  kristallen: voor Ton de Gouw staat dit voor de allesomvattende en ook spirituele natuur. Hij schuift, stapelt, vervangt en laat zijn verbeelding erop los. Dit resulteert in wonderlijke objecten, poppen en collages met verwijzingen naar oude mythen, kinderlijke symbolen en fantasievolle verhalen.

Zo’n proces kan soms jaren duren. In zijn poëtische kijk op de wereld kan alles staan voor iets anders. De kunstenaar noemt het zelf “dromen met de ogen open.” Niet voor niets is Ton de Gouw ook dichter, onder het pseudoniem Anton Kleinebeeckx.

Wijnand van Lieshout

Als kind verzamelde Wijnand van Lieshout filmplaatjes van Bubble Gum; Greta Garbo, Roy Rogers. Later, als kunstenaar, richt zijn verzameldrift zich op zaken die verval en vergankelijkheid uitstralen. In de jaren zeventig maakt hij geënsceneerde foto’s met zijn verzameling als basis. Hij won diverse kunstprijzen en groeide uit tot een bekende Nederlandse fotograaf.

Tegenwoordig liggen zijn woning en diverse opslagplaatsen vol met rariteiten, kleding, meubels en oude gebruiksvoorwerpen. Rekwisieten, noemt Van Lieshout ze. Een dikke laag stof, die als een jasje een voorwerp bedekt, laat hij bewust jarenlang ‘rijpen’. Vooral ‘s nachts verwerkt hij deze spullen in prikkelende tableaus over aftakeling, erotiek, oorlog en decadentie. Vroeger soms schokkend, tegenwoordig vaker feëriek of dromerig.

Portretten te zien bij Omroep Tilburg

In aanloop naar de opening van de expositie op 17 december, kun je bij Omroep Tilburg kijken naar een reeks portretten over de drie kunstenaars die aan de expositie meewerken. De portretten zullen vanaf 2 december om beurten te zien zijn in het tv-programma ‘CulTuur’ en zijn ook te bekijken op de website van Omroep Tilburg.

Exposities Kunstloc Brabant

In de expositieruimte in de LocHal biedt Kunstloc Brabant inspirerende Brabantse kunstenaars en initiatieven een podium. Zo willen we de kracht van kunst en cultuur en het belang van verbeelding voor de samenleving zichtbaar maken. ‘Wunderkammer maakt ‘het onzichtbare zichtbaar’ rondom thema’s als liefde en dood. 

Tijmen Moelker