Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Leren over Van Gogh’s tijd in Tilburg met nieuwe wandelroute

(beeld: Visit Brabant).

Tilburg is een nieuwe wandelroute rijker: de Van Gogh route. Deze week werd de route feestelijk geopend. De route is 16 km lang en duurt ongeveer 3 uur en 30 minuten.

Volgens de makers van de route treden wandelaars in de voetsporen van de overleden kunstenaar langs plekken die iets met hem te maken hadden. De schilder heeft anderhalf jaar in Tilburg gewoond. Op 15 september 1866 schreef de toen dertienjarige van Gogh zich in als inwoner van onze stad en kreeg hij tekenlessen in het huidige Paleis-Raadshuis, bij meester Huijsmans.

Knotwilgen en historisch café
De route start bij de Piushaven. Vanaf daar loop je de natuur in, richting Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven. Daar vind je veel knotwilgen, die Van Gogh graag tekende. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij: “Ik kan soms zoo verlangen naar landschap te maken, net als naar een verre wandeling om eens op te frisschen en ik zie in de heele natuur, b.v. in boomen, expressie en als ’t ware een ziel. Een rij knotwilgen heeft iets van een processie weesmannen soms.”

De route komt nog langs de uitkijktoren de Herdgang en ook langs historisch café Mie Pieters. In Vincents’ tijd kon je daar een vismaaltijd voor 15 cent krijgen. Kortom, een route vol natuur en historie.

De Van Gogh wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. De bordjes op de route zijn te herkennen aan de tekst ‘Van Gogh Nationaal park’. Vervolgens kun je als wandelaar van het ene naar het andere genummerde knooppunt wandelen.

Hier vind je meer informatie over de route:
Van Gogh Wandelroute Tilburg | VisitBrabant

Edita Saakian