Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Lege Pieter Vreedestraat moet woonhof worden

De straat zal in de toekomst alleen vanaf het Pieter Vreedeplein bereikbaar zijn voor bewoners (foto: Tygo van der Heijden).

De Pieter Vreedestraat krijgt waarschijnlijk een nieuwe invulling. De gemeente is dat samen met vastgoedondernemer Wereldhave aan het onderzoeken. Het is de bedoeling om van het straatje, waar op dit moment twee winkels gevestigd zijn, een binnenhof met woningen te maken.

Dit komt niet uit de lucht vallen, want een aantal jaar geleden was dit idee al eens geopperd. Sinds de opening van de nieuwe winkelstraat in november 2022, ligt het plan weer op tafel. “We willen dat het accent op winkelen komt te liggen op de Frederiksstraat en de vernieuwde Emmapassage.”

Geen winkelfunctie
Nu de focus van het winkelpubliek is verschoven, lijkt één straatje steeds rustiger te worden. De Pieter Vreedestraat, die de Heuvelstraat met het Pieter Vreedeplein verbindt, wordt steeds rustiger. Op dit moment bevinden zich daar twee winkels en daarboven zitten appartementen.

Wereldhave is samen met de gemeente aan het kijken welke nieuwe invulling ze de straat kunnen geven. “Het is de bedoeling om de Pieter Vreedestraat gedeeltelijk af te sluiten. We willen de aanwezige winkelruimte op de begane grond ombouwen tot huizen”, laat een woordvoerder weten.

Bewoners hofje
Uiteindelijk is de bedoeling is dat de Pieter Vreedestraat aan de kant van de Heuvelstraat dicht gaat. De straat zal dan vanaf het Pieter Vreedeplein alleen toegankelijk zijn voor de bewoners van het ‘hofje’. De straat maakt dan geen onderdeel meer uit van het winkelrondje.

Voordat de winkelruimtes tot woningen verbouwd gaan worden, onderzoekt de gemeente samen met Wereldhave of de straat aan de Heuvelstraat-kant alvast dicht gemaakt kan worden. “De toegang van de huizen komt dan te liggen in een soort binnenhof dat voor de bewoners toegankelijk is, maar geen onderdeel meer is van de reguliere winkelstraat”, legt de woordvoerder uit.

Edita Saakian