Leeuwenwelpjes voor het eerst naar buiten in de Beekse Bergen

Een van de vier leeuwenwelpjes (foto: Beekse Bergen)

De vier leeuwenwelpjes, die in juli geboren werden, zijn vanaf nu te bewonderen door het grote publiek. Ze zetten onlangs hun eerste stapjes in het buitenverblijf. Het gaat volgens een van de dierenverzorgers erg goed met de welpjes.

De jonge leeuwtjes bleven de eerste maanden binnen, waar ze verzorgd werden door hun moeder Evy. Aan het binnenverblijf grenst een terrasje, waardoor de kleintjes al een beetje konden wennen aan de verschillende ondergronden die ook in het buitenverblijf te vinden zijn.

Groeien als kool
Een van de kleintjes ging meteen naar buiten toen de schuifdeur open ging. Daarna volgde de moeder met de drie andere welpjes. Het gaat erg goed met ze. “Ze groeien als kool en zijn tonnetje rond. Ze wegen nu twee keer zo veel dan toen ze geboren werden. Ook zijn ze medisch onderzocht en alles zag er goed uit”, vertelt hoofd dierenverzorger Christian Meurrens.

Waar het geslacht eerder nog onbekend was, is nu duidelijk dat het om drie vrouwtjes en een mannetje gaat. De vrouwtjes heten Winnie, Zenani en Nandi en het mannetje heet Nelson. De vader van de jonge diertjes heet Mandela en alle nakomelingen zijn vernoemd naar de familie van Nelson Mandela.

Bijzondere baby’s
De vier leeuwenwelpjes komen uit het eerste nest in zes jaar. In het wild is de status van de leeuw ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat ze waarschijnlijk uit zullen sterven wanneer ze niet goed beschermd worden. Dat komt onder andere door het verdwijnen van hun leefgebied, ziektes en stropers.

De Beekse Bergen zet zich samen met ander Europese dierentuinen in voor het behoud van diersoort. De geboorte van de vier welpjes draagt hieraan bij. Bekijk in de video hieronder hoe de jonge leeuwenwelpjes in hun eerste stappen in het buitenverblijf in de Beekse Bergen zetten.

LEES OOK:
Vier leeuwenwelpjes geboren in de Beekse Bergen

Pieter Soethout