Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Leerlingen strijden om titel ‘Meest mediawijze klas’

Vrijdag 16 november start de achtste editie van MediaMasters: een spannende game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Leerlingen staan in de startblokken om in de klas én thuis de game te gaan spelen en zo de wereld van mediawijsheid te ontdekken. Zij bouwen hierdoor basiskennis op, bijvoorbeeld over hoe je mediawijs om kunt gaan met WhatsApp, privacy en nepnieuws. De klas die de meeste punten scoort, mag zich de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ noemen. MediaMasters is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november), die nu als thema heeft: ‘Heb jij het onder de duim?’.

De nieuwe editie van MediaMasters is dit jaar nog interactiever, spannender en mediawijzer. De MediaMasters-wereld bestaat uit 7 wijken – met elk een eigen thema – waarin leerlingen vijf dagen lang worden uitgedaagd om de MediaSquad (vier jonge mediamakers) te helpen bij hun spannende mediawijze missie. Iedere speldag gaan leerlingen aan de hand van een spannend verhaal aan de slag met vragen en opdrachten die te maken hebben met thema’s op het gebied van mediawijsheid. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer sociale media, informatievaardigheden, programmeren, cyberpesten en vloggen.

Tijdens de opdrachten moeten kinderen samenwerken, zelf mediaproducten maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Ook kunnen leerlingen laten weten hoe zij denken over een bepaalde stelling en kunnen zij iedere speldag bekijken hoe de klas scoort in het landelijke MediaMasters-klassement.

MediaMasters is er ook voor dove of slechthorende kinderen uit groep 7 en 8. Het speciaal onderwijs heeft een eigen klassement en hoofdprijs. De filmafleveringen zijn voorzien van ondertiteling en worden ondersteund met gebarentaal.

Foto: Vera Duivenvoorden

Omroep Tilburg