Lachkar is nog lang niet klaar bij Willem II: ‘Wil basisspeler worden’

Amine Lachkar is klaar om de strijd voor een basisplaats aan te gaan (foto: Omroep Tilburg)

Sinds de komst van trainer Peter Maes ruikt de 20-jarige Amine Lachkar zijn kans. De verdedigende middenvelder stond al in de basis tegen Jong PSV en viel de laatste vijf wedstrijden steeds in. Ook lichtte de club de optie in zijn contract en daardoor ligt hij tot de zomer van 2025 vast. “Ik wil basisspeler worden. Heel simpel.”

Dat Lachkar niet de bekende weg bewandelde, is een understatement. Hij speelde al in de jeugd van Almere City, maar voordat hij – ongeveer tweeëneenhalf jaar geleden – bij Willem II kwam, ontwikkelde hij zich op de Wooter Academy. ‘Ik had drie jaar geen club en via een bekende mocht ik op stage komen en toen heb ik mijn kans gepakt.” Zo kwam de middenvelder uit Amsterdam-West in de jeugd van Willem II terecht.

Flinke treinreis
Toen hij net begon bij de Tricolores had hij nog geen rijbewijs. Dat betekende een dagelijkse treinreis vanuit Amsterdam naar Tilburg. Tijdens die ruim een uur durende reis dacht hij naar eigen zeggen veel na over zijn spel. “Ik had genoeg tijd om te bedenken wat er die dag goed en fout ging en wat ik de dag daarna beter moest doen. Tegenwoordig heb ik gelukkig een auto en rijbewijs”, zegt hij met een grijns op zijn gezicht. “Al rijd ik ook weleens mee met Jeredy Hilterman.”

Van O21 naar het eerste
Lachkar heeft zich laten zien in Tilburg. Hij begon bij de O21 van Willem II en werkte zichzelf omhoog tot aanvoerder. Nu hij de stap naar het eerste heeft gemaakt is hij logischerwijs geen aanvoerder meer en dat is soms best een beetje moeilijk. “Tuurlijk is dat soms lastig, maar dat is overal zo. Ook op de werkvloer bijvoorbeeld. Als je nieuw bent, moet je jezelf bewijzen en verdien je vanzelf je strepen.”

Die strepen verdien je niet zomaar. Bij de O21 speelde de 20-jarige Amsterdammer nog met leeftijdsgenoten, maar dat is nu wel anders. Sommige jongens zijn meer dan vijftien jaar ouder dan Lachkar. “Dat is af en toe wel een beetje wennen. Je merkt aan alles dat die jongens heel veel ervaring hebben en dat zijn vooral kleine dingetjes.” Aan de ene kant lastig, maar de middenvelder ziet ook in dat hij heel veel van zijn teamgenoten kan leren.

Lekker direct
Inmiddels heeft hij de stap naar het eerste elftal gezet en onder de Belgische trainer Peter Maes ruikt hij zijn kans. “Ik ben blij dat de trainer heeft ingezien dat ik eigenlijk gewoon een ‘zes’ ben. Nu wil ik ook vol voor die positie gaan.”

Maes is volgens Lachkar een hele goede trainer. “Hij is lekker direct. Daar hou ik van. Als het goed is, is het goed en als het minder is, krijg je het ook te horen. Hij kan je goed prikkelen. Hij is echt heel betrokken door bijvoorbeeld bij de beloften te komen krijgen.” Ook wordt er hard getraind. “Dat is ook nodig”, vindt Lachkar. “Als je wil promoveren, moet je wat meer doen dan de rest.”

Basisspeler worden
De 20-jarige middenvelder speelde dus al wat minuten in een vol Koning Willem II stadion. Hij kreeg na de wedstrijd tegen Jong PSV zelfs al een staande ovatie van de KingSide. “Dat is wel wat anders dan de wedstrijden op het jeugdcomplex. Het is heel mooi om te zien dat de fans zo meeleven. Je hoort ze gewoon heel de wedstrijd”, vertelt Lachkar. “Daar krijg je natuurlijk ook weer wat meer energie van, zeker weten.”

Spelen in een vol stadion, is waar de voetballer het voor doet. Over de volgende stap hoeft hij dan ook niet lang na te denken. “Ik wil basisspeler worden. Heel simpel. Daarvoor moet je wel hard werken”, geeft hij aan. “Ik kan niet precies zeggen op welk gebied ik moet verbeteren. Eigenlijk moet alles gewoon een stukje beter. Ik kan me op heel veel gebieden nog ontwikkelen.”

LEES OOK:
Willem II-talenten liggen langer vast: contracten Razak en Lachkar gelicht

Pieter Soethout