Coffeeshopeigenaar over wietproef: ‘Ik sta achter de basis maar voorzie wel problemen’  

Coffeeshop Maximillian in Tilburg (foto: Daan Souts)

Het wietexperiment in Breda en Tilburg start komende vrijdag. Tijdens dit experiment gaat een aantal coffeeshops in Tilburg legale wiet in- en verkopen. Maar niet alle coffeeshopeigenaren doen direct mee. “We willen de kat nog even uit de boom kijken en zien waar onze collega’s tegenaan lopen”, zegt Alex Meijer, eigenaar van coffeeshop Maximillian.

Door Daan Souts, Sem Renirie en Willemijn Dekker

De aanloopfase van de wietproef start vrijdag en vindt plaats in Tilburg en Breda. Verschillende coffeeshops doen mee, maar niet iedereen is enthousiast geraakt door het experiment. Zo ook coffeeshop Maximillian. Eigenaar Alex Meijer heeft daar zo zijn redenen voor. Onder andere de timing van het experiment is voor hem een reden om voorlopig nog even af te wachten. “Het personeel heeft in deze tijd haar handen vol aan de klanten en kunnen er dan geen systeem van de overheid bij hebben dat veel handelingen vereist,” aldus Meijer.

Niet gebruiksvriendelijk
De coffeeshopeigenaar is, naast de timing van het experiment, ook geen fan van het systeem. “Het is gewoon niet gebruiksvriendelijk, want elk product moet zes keer gescand worden voordat het weer de deur uitgaat. Dat is gewoon niet wenselijk.” 

Maar Meijer is niet alleen maar negatief. “Ik verwacht dat we goede producten in de winkel krijgen en de klant daar tevreden over is. Ik vind alleen dat er te veel hindernissen zijn.” Ondanks dat Meijer nog geen fan is van het komende wietexperiment staat hij wel achter de basis van de proef. “Het heeft gewoon tijd nodig. Het is uiteindelijk wel waar we naartoe moeten met z’n allen. Het huidige coffeeshopbeleid staat op drijfzand en zakt weg.” 

Aanleiding
Het experiment is opgezet, omdat het huidige gedoogbeleid problemen oplevert. Hierbij kun je denken aan de criminaliteit die gepaard gaat met de kweek en levering van cannabis. Met de wietproef wordt gekeken of en hoe telers op kwaliteit gecontroleerde cannabis aan coffeeshops kunnen leveren. De telers die binnen het experiment leveren, zijn aangewezen.

Gesloten coffeeshopketen   
Eind 2024 gaat het volledige experiment beginnen. Dan gelden ook strengere eisen voor coffeeshops en telers. Na de aanloopfase doen er naast Tilburg en Breda nog acht andere gemeenten mee. In tegenstelling tot nu moeten alle coffeeshops in de deelnemende gemeenten dan verplicht meedoen. Ook de coffeeshop van Alex Meijer dus. 

LEES OOK:
Burgemeester Theo Weterings: ‘Nederland loopt achter met legalisering van softdrugs’
Wietexperiment gaat nu écht van start in Tilburg en Breda

Omroep Tilburg