Kunstcollectief Unflatables gaat kunstwerk Stadswinkel maken

Kunstcollectief Unflatables aan het werk (foto: gemeente Tilburg)

Kunstcollectief Unflatables gaat de komende periode aan de slag met een kunstwerk voor de nieuwe Stadwinkel. Eind oktober 2023 komt het er te hangen.

Unflatables bestaat uit drie Brabanders, Geert Kollau, Servaas Roelandse en Majke Husstege. Het collectief is pas een jaar of twee bezig. Daarom is het vooral trots die overheerst. “We vinden het ontzettend tof dat er straks zo’n groot beeld van ons in Tilburg staat”, vertelt Servaas.

Strenge selectie
Om dat voor elkaar te krijgen, moesten ze door een selectieprocedure heen komen. Uit alle reacties selecteerde de gemeente drie kunstenaars. Zij maakten allemaal een eigen ontwerp en dat werd beoordeeld door een jury, die onder andere bestond uit een architect, drie mensen uit de kunstwereld en zelfs twee inwoners. Uiteindelijk kwam Unflatables als winnaar uit de strijd.

De gemeente wil graag een groot kunstwerk met daarin verwijzingen naar Tilburg als stad van de makers. Ook moet het ontwerp een link hebben met de huidige maatschappij. “We hebben op verschillende vlakken verwijzingen toegepast”, vertelt Servaas, die slechts een tipje van de sluier wil oplichten. “Dit doen we bijvoorbeeld doordat we gebruik maken van overgebleven grondstoffen uit de aardappelindustrie. Daarvan wordt dan weer bioplastic gemaakt.”

Definitief ontwerp
Op dit moment zit het team van Unflatables in de proefdrukfase, maar het definitieve ontwerp zit eraan te komen. Volgens Servaas heeft de gemeente zich er niet heel veel mee bemoeid. “Van het uiteindelijke basisontwerp zijn we niet afgeweken. Maar we hebben wel gekeken of we dingen die de gemeente graag anders wilde zien, konden toepassen.”

De stadswinkel gaat maandag 10 juli open en zit op de plek van de oude bibliotheek tegenover het stadhuis.

LEES OOK:
Vernieuwde stadswinkel zo goed als af, volgende maand open
Een kijkje in de nieuwe Stadswinkel, klaar in juli 2023

Pieter Soethout