Kroegentocht met politici en stemhulp gelanceerd, Tilburg wil hogere opkomst

Tilburg had vier jaar geleden de laagste opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van Nederland. De gemeente wil dat in maart voorkomen. Daarom is er een nieuwe stemhulp gelanceerd en komt er voor jongeren een kroegentocht langs politici. Op die manier wordt gehoopt meer Tilburgers naar de stembus te krijgen.

In 2018 kwam maar 44 procent van de stemgerechtigden in Tilburg opdagen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Een percentage waar de gemeente alles behalve trots op is. Daarom werd er tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen al flink moeite in Tilburg gedaan om meer kiezers naar de stembus te krijgen.

Via de online stemhulp op mijnstem.nl wil de gemeente het Tilburgers makkelijk maken om de partij te vinden die het beste bij hun past. Binnenkort valt er overal in de stad ook een kandidatenlijst op de deurmat waarbij alle veertien partijen zich voorstellen.

Laaggeletterden
Deze verkiezingen besteedt de gemeente extra aandacht aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Voor deze groep is stemmen namelijk vaak ingewikkeld. Het gevolg is dat ze veelal thuis blijven en niet gebruik van hun stemrecht maken.

Daarom gaat de gemeente samen met het Taalnetwerk Midden-Brabant in de week van 7 maart voorlichtingsbijeenkomsten houden over de verkiezingen, in gewone taal. Via een bingospel maken deelnemers kennis met alle onderdelen van het stemmen

Pilsje met politici
De Verkiezingen & Ik is een campagne om jongeren naar de stembus te trekken. Uit onderzoek is gebleken dat die veelal wegblijven. De gemeente organiseert daarom een ludieke kroegentocht zaterdag 12 maart. Tijdens Pils & Politics kunnen jongeren met een stempelkaart langs Tilburgse café’s waar politici aan de bar hangen voor vragen.

Op sociale media worden jongeren ook warm gemaakt voor de verkiezingen. Sinds maandag laten Tilburgers en Tilburgse organisaties met een foto en persoonlijke boodschap weten dat ze gaan stemmen. Ook kunnen jongeren op een speciale site video’s, podcasts, een activiteitenkalender, stemlocaties en de stemhulp vinden.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn 14, 15 en 16 maart. Omroep Tilburg doet daar uitgebreid verslag van en komt met een speciale uitslagenavond op radio en tv vanuit het stadhuis.

LEES OOK: Strijd om Tilburgse kiezer gaat tussen veertien partijen

Collin Beijk