Strijd om Tilburgse kiezer gaat tussen veertien partijen

Veertien politieke partijen strijden in maart om de Tilburgse kiezer. De gemeente Tilburg heeft deelnemende partijen en bijbehorende lijsttrekkers bekend gemaakt. Er doen vier lokale en tien landelijke partijen mee in de stad.

Lijst Smolders Tilburg (LST), ONS Tilburg, Voor Tilburg en Lokaal Tilburg zijn de lokale partijen waarop gestemd kan worden op woensdag 16 maart. De Partij van de Arbeid, 50PLUS, Partij voor de Dieren, het CDA, de VVD, SP, D66, GroenLinks, Hart voor Vrijheid en Forum voor Democratie zijn de landelijke partijen die in Tilburg meedoen.

Nieuwe partijen
De Partij voor de Dieren, Hart voor Vrijheid en Forum voor Democratie deden niet eerder mee in Tilburg. ONS Tilburg doet ook voor het eerst mee, maar zit al in de gemeenteraad. Linda Oerlemans werd in 2018 gekozen namens Voor Tilburg, maar die partij zette haar voor haar beëdiging al op non-actief. Ze hield toch haar raadszetel en ging als ONS Tilburg verder. Nu wil ze helemaal op eigen kracht in de gemeenteraad komen.

Doordat Voor Tilburg in 2018 zijn enige zetel kwijtraakte met Linda Oerlemans, was de partij vier jaar afwezig in de gemeenteraad. Ze willen terugkeren met Ivan Otten als lijsttrekker. Wie niet terugkeert, is Bob Janssen. Hij splitste zich in 2018 af van de SP en doet niet niet mee met een eigen partij en lijkt zich ook niet elders aangesloten te hebben.

Lijsttrekker Forum voor Democratie
Met de publicatie van de deelnemende partijen, is ook duidelijk wie er lijsttrekker wordt bij Forum voor Democratie in Tilburg. Pim Kooke voert in Tilburg de FvD aan. Hij is al politiek actief als medewerker van Forum voor Democratie in Provinciale Staten. Kooke was de enige lijsttrekker die nog niet bekend was gemaakt door de deelnemende partijen in Tilburg.

Het centraal stembureau beslist vrijdagochtend of de kandidaten- en kieslijsten op orde zijn. Dan wordt ook duidelijk welke positie iedereen op de kieslijst heeft van hun partijen.

Collin Beijk