Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan ‘de Doorbraakmethode’ in Tilburg

Koningin Máxima brengt een digitaal werkbezoek aan ‘de Doorbraakmethode’ in Tilburg. Dat is eén van de vijf methoden van schuldhulpverlening die door de organisatie SchuldenlabNL, op wat grotere schaal dan voorheen, in de praktijk worden toegepast.
Wethouder Esmah Lahlah van arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid in gesprek tijdens het werkbezoek dat koningin Máxima digitaal brengt aan ‘de Doorbraakmethode’ in Tilburg | Foto: Joris Buijs / gemeente Tilburg

TILBURG – Koningin Máxima brengt woensdagmiddag 20 januari een digitaal werkbezoek aan ‘de Doorbraakmethode’ in Tilburg. Dat is één van de vijf methoden van schuldhulpverlening die door de organisatie SchuldenlabNL, landelijk en op wat grotere schaal dan voorheen, in de praktijk worden toegepast. Huishoudens met problemen worden bij dit initiatief geholpen om hun leven op orde te krijgen.

De Doorbraakmethode

De Doorbraakmethode geeft ondersteuning aan huishoudens die problemen op het vlak van financiën en gezondheid of psychische problemen hebben. Deze gezinnen krijgen al hulp, maar raken vaak de weg kwijt door de grote hoeveelheid hulpverleners en hulpmethoden. Bij de Doorbraakmethode wordt er hulp geboden op maat, zodat ze stap voor stap uit de problemen komen en het overzicht niet verliezen.

Bezoek van de koningin

Máxima spreekt eerst met de initiatiefnemers en ervaringsdeskundigen over hoe deze methode in de praktijk werkt. Eelke Blokker, chef Doorbraakmethode, sociaal psychiatrisch verpleegkundige Maria Chahid, jongerenwerker Frederique Bindels en maatschappelijk werkers Marlies van den Broek en mevrouw Wellen zijn met elkaar in gesprek over diverse casussen. Ook is Pamela hierbij aanwezig, zij is ervaringsdeskundige.

Na het bespreken van de casussen gaan ze kijken hoe of waar de aanpak beter kan. Ook kijken ze naar wat tot nog toe de uitkomsten zijn geweest voor de mensen om wie het gaat.

Tot slot krijgt Máxima toelichting van de gemeenten Rotterdam en Eindhoven over de stand van zaken in hun gemeenten. In dit gesprek komen ook andere methoden om schuldenproblematiek aan te pakken aan de orde. Hierover praten Renate Richters, wethouder in Eindhoven, en Sven de Langen, wethouder van Rotterdam, en Josine Meurs, directeur maatschappelijke ondersteuning in de wijk van de gemeente Rotterdam. Als laatste voegt Sadik Harchaoi, chef de mission van SchuldenlabNL, zich bij het gesprek.

Máxima sluit af: “Dit zou meer een inspiratie moeten zijn voor meer gemeenten en meer professionals.”

Ciel Hesen