Kledingreparatiepas in Tilburg: ‘Het idee is er, nu nog de juiste mensen vinden’

Haiko tijdens PechaKucha in de Nieuwe Vorst (foto: Koektrommel).

Als het aan Haiko Huvenaars (27) ligt, moet kledingreparatie weer de standaard worden, zodat we veel minder snel weggooien. Hij wil dat Tilburg een kledingreparatiepas krijgt. Daarmee kun je bij de kleermaker met 40% korting je kleding laten repareren. “We willen allemaal bewust toewerken naar een betere wereld, alleen wordt het probleem nu toch over de schutting gegooid.”

Landelijk gooien we per persoon per jaar zo’n 40 kledingstukken weg en dat moet volgens hem anders. Zo moet het werken: de pas wordt aangesloten bij elke kleermaker in Tilburg. Met je kapotte broek en je pasje ga je naar je kleermaker, je scant je pas en krijgt 40% korting op de reparatie van je broek. De gemeente moet de korting dekken, zodat de kleermaker de volle prijs krijgt. Dat is het idee.

“Het idee is er, nu nog de juiste mensen vinden die het samen met ons willen oppakken.”

Tijdens het Circular Textiles Festival in Amsterdam hoorde hij voor het eerst over de pas. In onze hoofdstad zijn de passen bedoeld voor mensen onder de armoedegrens. “Binnen twee maanden zijn daar 6.000 kledingstukken gerepareerd. Onder die doelgroep is de vraag naar reparaties een stuk groter, omdat er geen geld is om steeds nieuwe kleding te kopen.”

Dat plantte een zaadje bij Haiko. “Ik dacht: dit is zo simpel en effectief. Waarom bestaat dit niet in Tilburg?” Hij nam het idee mee naar huis. “Het idee is er, nu nog de juiste mensen vinden die het samen met ons willen oppakken.” Mensen denken er volgens Haiko niet snel meer aan om kleding te laten repareren. In plaats daarvan wordt kleding weggegooid en blijven we nieuwe stukken kopen.

“In sommige steden en dorpen vind je zelfs hele bergen kledingafval.”

Sinds begin dit jaar presenteert Haiko ‘TexTalk’ in het Schouwburg theater in Tilburg. Daar heeft hij het met gasten over duurzame kleding en de wereld van textiel. “We willen vooral de jongere generatie in Tilburg meer bewust laten worden van de kledingindustrie en van de geschiedenis van Tilburg als textielstad.”

Hoeveel kleding er wordt weggegooid in Tilburg is lastig te zeggen. Het landelijk gemiddelde komt neer op ongeveer 300 miljoen kilo weggegooide kleding per jaar, weet Haiko. Kleding kun je inleveren bij tweedehandswinkels of in de ruim twintig textielcontainers in Tilburg. Die kleding wordt dan gesorteerd op kwaliteit. Als het nog hergebruikt kan worden, komt het in de tweedehandsketen terecht.

Maar een groot deel van de weggegooide kleding is niet herbruikbaar en komt dan terecht in landen als Afrika. “Vaak is de kwaliteit van de kleding die daar terecht komt zo laag, dat ze het daar niet kunnen doorverkopen. Dan komt het vaak in de natuur terecht of in de rioleringen en stranden. In sommige dorpen en steden vind je zelfs hele bergen kledingafval”, vertelt Haiko.

“Het zou niet moeten kunnen dat andere landen dit voor ons op moeten lossen, terwijl ze daar geen middelen en infrastructuur voor hebben.”

Het is vooral ethisch gezien een doorn in het oog voor hem. “We willen allemaal toewerken naar een betere wereld, alleen wordt het probleem nu over de schutting gegooid. Die landen worden opgezadeld met de gevolgen van ons consumptiegedrag.” Volgens Haiko zijn de problemen van de kledingafvalberg nog een ver van ons bed show. “Het zou niet moeten kunnen dat andere landen dit voor ons op moeten lossen, terwijl ze daar geen middelen en infrastructuur voor hebben.”

Of de gemeente open staat voor de reparatiepas, moet nog blijken. De timing is in ieder geval juist, denkt Haiko. “Tilburg heeft nu een progressieve gemeenteraad. We moeten echt beter nadenken over deze industrie. De pas kan afval voorkomen en mensen bewust laten nadenken over hun koopgedrag.”

Edita Saakian