Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Kiosk Spoorpark dicht: ‘Kunnen veiligheid van medewerkers niet garanderen’

De kiosk houdt ramen en ramen tijdelijk gesloten (foto: Ritchie van Rijswijk).

De derde kerst begint somber voor de Kiosk bij het Spoorpark. De zaak is namelijk tijdelijk gesloten, omdat de veiligheid van de medewerkers niet gegarandeerd kan worden. “Voor ons kan dit zo niet langer.”

Tim Frenken, eigenaar van de Kiosk, baalt erg van de beslissing. “We hebben al twee jaar veel overlast van verschillende groepen in het park. Dat is het afgelopen weekend geëscaleerd,” vertelt hij. Na een confrontatie tussen een medewerker en een parkbezoeker vertelde een handhaver dat de veiligheid van de medewerkers van de kiosk niet langer gegarandeerd kon worden. Er zouden mogelijk gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

“Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat iemand iets overkomt.”

De beslissing hing al langer in de lucht. “We zijn al lang in gesprek met het Spoorpark over hoe we dit het beste op kunnen lossen. Handhavers wijzen naar de politie, de politie wijst naar de regels van het Spoorpark en volgens het park moet er gewoon gehandhaafd worden. We willen die cirkel graag doorbreken, maar we weten niet goed hoe”, legt Frenken uit.

Zolang er geen oplossing komt, kan de kiosk niet open. Dat betekent ook dat de medewerkers zonder werk zitten. “Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat iemand iets overkomt. We hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen en mensen te bedienen. Dat wordt ons nu onmogelijk gemaakt.”

“Hopelijk kunnen we tot een oplossing komen.”

De Kiosk is al ruim twee jaar een centrale plek voor parkbezoekers. Volgens Tim is het voor velen al een vaste snackbar. “Iedere dag dat we gesloten zijn vinden we vervelend voor parkbezoekers. Het gaat bovendien ten koste van de sociale controle in het park en het kost ons geld.”

Tim hoopt binnenkort in gesprek te gaan met het park, de politie en handhaving. “Hopelijk kan er gestopt worden met naar elkaar wijzen en kunnen we samen constructief tot een oplossing komen. Voor ons kan dit zo niet langer.”

Een samenscholingsverbod in de winter of alcohol verbod op bepaalde plekken in het park kan één van de oplossingen zijn. Wanneer het gesprek plaats gaat vinden, is nog niet duidelijk. Voor Spoorpark heeft het in ieder geval de hoogste prioriteit.

Edita Saakian