Kenny B’s eerste gouden plaat hing aan de muur van zijn Tilburgse antikraak

Kenny B op bezoek bij OT
Kenny B was op bezoek bij de radioshow van Peto Cadmus (Foto: Omroep Tilburg).

Kenny B treedt aanstaande vrijdag op in de Stadsschouwburg. Een ‘thuiswedstrijd’, zoals de goedlachse Surinaams-Nederlandse zanger het zelf zegt. Hij heeft niet alleen een bijzondere connectie met zijn fans maar ook met Tilburg, de stad waar hij al meer dan 33 jaar woont.

“Ik scoorde pas een hit toen ik 53 jaar oud was”, vertelt Kenny B in de radioshow van Peto Cadmus. Hij heeft het over zijn nummer ‘Parijs’, dat in 2015 de Nederlandse hitlijsten bestormde. “Ik woonde in een antikraakpand in Tilburg West. En daar aan de muur hing mijn eerste gouden plaat. Weet je, ik denk dat ik de eerste Nederlander was met een gouden plaat in een antikraakpand”, lacht de zanger.

In maart is zijn theatertour Den Poku begonnen, de tweede stop is in Tilburg. Tijdens zijn shows is Kenny, tussen de muziek door, in gesprek met het publiek. Hij is open en persoonlijk over wat er in zijn leven is gebeurd. “De meeste mensen die naar mijn show komen, zijn dat gewend van mij. Ik zie mijzelf als een van de mensen in de zaal. Ik had net zo goed tussen hen in kunnen zitten. Ik wil dat mensen weten dat niet alles altijd koek en ei is bij mij. Dat ik ook maar een gewone jongen van Tilburg ben.”

Bijzondere fans

Aan zijn fans heeft hij veel te danken, vertelt Kenny. Hij weigert het zelfs om de mensen die naar zijn shows komen fans te noemen. “Ik vind het zo… Het zijn mensen die jou supporten, weet je? Als mijn kinderen bijvoorbeeld jarig zijn, dan hoor ik het eerst van hen. Als mensen naar mijn shows komen, hebben ze oppas geregeld of van tevoren verlof aangevraagd. Dat kan ik ontzettend waarderen.”

Tijdens ‘Parijs’ laat Kenny alle kinderen op het podium, om samen met hem het lied te zingen. Tijdens één van zijn shows zag hij achteraf een video van een jongetje dat in het publiek aan het huilen was. Op social media begon hij een oproep: wie was deze jongen? Kenny wilde graag met hem in contact komen.

“Uiteindelijk heeft iemand hem gevonden en kon ik met hem bellen. Ik vroeg hem, waarom was je verdrietig? Eerst dacht ik dat het kwam doordat ik hem was vergeten uit te nodigen op het podium. Maar hij was helemaal niet verdrietig, hij was emotioneel. Ik voelde de liefde, zei hij tegen mij. En dat voor een jongen van acht jaar, he? Daar word ik zelf ook emotioneel van.”

Eurovisiesongfestival en nieuwe muziek

Als het over het Eurovisiesongfestival gaat, gooit Kenny een eventuele deur naar de Nederlandse inzending niet helemaal dicht. “Ik geloof wel dat ik kan zingen en mooie dingen kan maken. Maar die druk die je als artiest ervaart, moet enorm zijn. Iedereen vindt wat van jou en je nummer. Als je het goed doet, hebben wij het gedaan. En als je het fout doet, heb jij het gedaan. Ik wil gewoon muziek maken en dat moet ook leuk blijven.”

Trouwe supporters van Kenny B hebben in ieder geval iets om naar uit te kijken. De zanger is bezig met nieuwe muziek. “Er staan zeker wat nieuwe nummers op de planning. Ik weet alleen niet of het een album of een EP moet worden, maar er is genoeg af. Ik wacht nu alleen op de juiste tijd om het te doen.”

Angela Weisz