Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Joep staat in de fanshop van Willem II: ‘Ik doe het met passie’

De 71-jarige Joep Otten staat iedere thuiswedstrijd van Willem II in de fanshop. Hij is er vrijwilliger en helpt de klanten bij het vinden van de juiste maat of het zetten van de goede bedrukking.

Joep is al met pensioen en ging daarom op zoek naar vrijwilligerswerk. “Ik was op zoek, maar vooral naar iets wat gewoon op mijn pad zou komen. Toen zag ik op Facebook de advertentie van Willem II voorbij komen en heb ik gereageerd en toen ben ik het gewoon gaan doen. Ik doe het echt met passie.”

Maar hoe ziet zo’n dag er voor Joep dan eigenlijk uit? Zo’n twee uur voor de wedstrijd verzamelen hij met zijn collega-vrijwilligers zich bij het stadion van Willem II. Eerst een halfuurtje kletsen en wat dingen doornemen en dan – zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd – gaat de fanshop open. “Op een wedstrijddag staan we met een man of tien”, vertelt Joep. “Het eerste halfuur is het dan nog rustig, maar vanaf een uur voor de wedstrijd is het volle bak. Dan is het echt heel erg druk.”

Vrijwilliger en supporter
Het mag dan druk zijn, maar zodra de wedstrijd begint neemt Joep wel gewoon zijn plekje op de tribune in. Hij is vrijwilliger, maar op de eerste plaats supporter. “Vroeger was ik al wel fan, maar ging ik nooit naar de wedstrijden. De afgelopen tien jaar ga ik eigenlijk naar iedere thuiswedstrijd”, vertelt de enthousiaste fan. “Het is nu natuurlijk allemaal wat minder, maar met de nieuwe trainer komen we er wel weer bovenop.”

Vanaf dat de Tilburger het vrijwilligerswerk ging doen, was hij verkocht. “Het is gewoon heel gezellig met al die mensen. Alle collega’s zijn gezellig om mee te werken.” Ook is er eens per jaar een barbecue en is er met kerst een bijeenkomst. “Er is ook gewoon veel waardering vanuit de club en dat is heel fijn. We krijgen met z’n allen nog een drankje als de fanshop weer gesloten is.”

Vooral wedstrijdshirts
De fanshop is ook na de wedstrijd nog even open voor iedereen die Willem II merchandise wil kopen. “Vooral de wedstrijdshirts doen het erg goed”, vertelt Joep. En dat is logisch te verklaren. “We hebben nu het mooiste thuisshirt in jaren. Dan is het niet gek dat iedereen die wil hebben.”

Het mag dan sportief even wat minder gaan met de Tricolores, toch houdt Joep vertrouwen. “Ik ga ervan uit dat we de weg omhoog weer weten te vinden. De play-offs van vorig seizoen verliepen natuurlijk dramatisch. Maar ik denk dat we dit jaar toch wel gaan voor plek een, twee of in ieder geval de play-offs.”

Pieter Soethout