Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jetty en haar medebewoners willen een bushalte bij Ons Koningsoord

Het busstation aan de Eikenboschweg (foto: Pieter Soethout)

In Berkel-Enschot is sinds een paar jaar een nieuw centrum: Ons Koningsoord. Hetgeen wat ontbreekt is een busstation. Bewoners moeten nu zo’n tien minuten lopen naar het dichtstbijzijnde busstation. ‘Voor veel senioren met rollator is dat niet te doen.’

Dat vertelt de 84-jarige Jetty Groels. Zij woont nu ruim vijf jaar in een seniorencomplex in Ons Koningsoord. Ze vindt het er geweldig wonen, maar het ontbreekt écht aan een bushalte. “Voor veel mensen is het gewoon niet te belopen naar het busstation aan de Eikenboschweg. Helemaal niet wanneer je een rollator hebt. Het openbaar vervoer zou toch voor iedereen moeten zijn?”

Jetty vindt een busstation bij Ons Koningsoord nodig (foto: Pieter Soethout)

Openbaar vervoer nodig
Jetty heeft het openbaar vervoer bijvoorbeeld nodig om leuke dingen te doen in de stad, maar ook voor meer serieuze zaken. “Wanneer we een dagje ouder worden, moeten we vaker naar het ziekenhuis. Nu is het bijna onmogelijk om daar met de bus te komen.”

De gemiddelde leeftijd in het appartementencomplex waar Jetty woont, is ongeveer tachtig jaar. Bijna de helft van hen heeft een rollator, vertelt Wim van Rooij van de bewonerscommissie. “Deze mensen kunnen heel moeilijk naar de bushalte lopen. Ook voor mensen die eens een keer naar Koningsoord willen komen, hebben het lastig. We hebben hier van alles waaronder een restaurant, verschillende supermarkten en andere winkels.”

Duizenden mensen
Jetty en Wim weten heel goed waar een bushalte handig zou zijn. Aan de Koningsoordlaan. “Dat is een stuk beter te belopen voor de oudere mensen hier. Het is een heel nieuw hart, waar nu al zo’n 3500 huizen zijn bijgebouwd. Daar komende er de komende tijd nog eens een paar duizend bij. Al die mensen verdienen een goede busverbinding met de stad.”

De Koningsoordlaan is een goede locatie voor een nieuw busstation (foto: Pieter Soethout)

Alternatieven zijn er niet veel. Toch hebben de senioren van Ons Koningsoord recht op de deeltaxi. Ook dit brengt regelmatig problemen met zich mee. “De deeltaxi is zeker een optie, maar dan kun je niet zelf bepalen hoe laat je weg wil. Dat is met de bus anders.” Ook is het soms lang wachten op de deeltaxi. “Gisteren heb ik nog zitten kijken hoe twee mensen bijna drie kwartier hebben zitten wachten tot de deeltaxi kwam.”

De dorpsraad van Berkel-Enschot verstuurde onlangs een brief naar de gemeente om ze op de hoogte te stellen van de situatie. Zij stellen hier dat veel ouderen overlast ondervinden en dat buslijn 9 tekort schiet. Iets wat Jetty en Wim beamen. Voor ouderen is elk jaar wachten te veel en de Dorpsraad vindt dan ook dat er nu iets moet gebeuren.

Pieter Soethout