Internationale vredesweek – Week van de Werving

De door Verenigde Naties uitgeroepen ‘Internationale Dag van de Vrede’ valt weer op 21 september a.s., en hieromheen gaat al jaren de vredesweek, nu ook als Week van de Werving, van start. Op 19 september, nog voor deze week van bezinning dus, bestaat VluchtelingenWerk maar liefst 40 jaar! Al met al dus ook een moment bij uitstek om in deze week aandacht te vragen voor alle mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor vluchtelingen. En aandacht voor het feit dat dit werk van vrijwilligers nog steeds zo ontzettend nodig is.

Vluchtelingen een basis bieden en zich welkom laten voelen

Kanne Wiltink (46), moeder van drie kinderen, is sinds 2016 als vrijwilliger actief betrokken bij VluchtelingenWerk. Ze is daar maatschappelijk begeleider en coach als het gaat om taal. “Wat ik mooi vind is die blik in de ogen wanneer je mensen vaker ontmoet hebt. Dat ze weten dat ze hun verhaal kwijt kunnen, dat we naar ze luisteren, ze helpen. En dat er in ieder geval iemand is die aan hun kant staat.”

Waardevol mensenwerk

Door haar werk als vrijwilliger heeft Kanne de mogelijkheid om vluchtelingen van dichtbij mee te maken. Ze levert een bijdrage door mensen te helpen met de opbouw van een leven in Nederland. Ze legt uit: “Het werken voor VluchtelingenWerk is echt werk door, met en voor mensen. Je hebt te maken met mensen die kwetsbaar zijn en afhankelijk van je zijn. Er zijn maar beperkt momenten om ze te helpen die basis te krijgen. Ondanks de barrière van de taal, die zeker lastig is, is het een mooie uitdaging om contact op te bouwen. Je kunt in dit werk echt zijn wie je bent en jezelf laten zien. Aan de andere kant mag je jezelf ook bewaken voor wat je niet wilt; want het kan ook intensief zijn af en toe. Het is goed om eerlijk te zijn naar jezelf.”

VluchtelingenWerk zoekt nieuwe krachten

Vrijwilligers zijn de grote kracht van VluchtelingenWerk. Zij helpen vluchtelingen bij het vinden van hun weg in de samenleving en regelen allerlei praktische zaken. Zo bijten zij zich vast in een asielprocedure. Of helpen bij inburgering, onderwijs, het vinden van werk, of geven lessen in taal of voorlichting.

Ook jij kunt belangrijk werk doen waarbij in meer dan één opzicht een wereld voor je opengaat. Jij kunt echt iets betekenen voor een vluchteling. Op haar sociale kanalen besteedt de organisatie in deze Week van de Werving’ elke dag aandacht aan het werk door vrijwilligers. Neem vooral een kijkje op Facebook, LinkedIn of op haar site en meld je bij interesse aan!

Kees-Luc Simons