Internationale studenten volgend jaar ‘gewoon’ welkom bij Tilburg University

Vlaggen bij de universiteit van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Tilburg University gaat internationale studenten niet tegenhouden naar Tilburg te komen. De universiteit stopt wel met het actief zoeken naar nieuwe studenten op bijvoorbeeld een fysieke, internationale onderwijsbeurs. “We blijven voorlichten en internationale studenten zijn welkom.”

Tilburg University is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2014 waren er nog ruim veertienduizend studenten en dat is nu gestegen naar meer dan twintigduizend. “De instroom aan internationale studenten in Tilburg is tot dusver te behappen. Vanaf nu gaan we de totale groei, dus niet alleen van internationale studenten, wat remmen, zodat het aantal studenten ongeveer gelijk blijft.”

Gesprek van de dag
Een woordvoerder van Tilburg University laat weten dat de instroom van internationale studenten het gesprek van de dag is. Minister Dijkgraaf van Onderwijs wil dat universiteiten minder op zoek gaan naar nieuwe studenten. “Dat betekent dat we vanaf volgend jaar niet meer naar fysieke internationale onderwijsbeurzen gaan”, laat de woordvoerder weten. “We blijven wel voorlichten en internationale studenten blijven welkom.”

Geen beloftes
De woordvoerder laat verder weten dat de universiteit de situatie goed in de gaten houdt. Toch kunnen er geen beloftes gemaakt worden. “Dat wij stoppen met het actief binnenhalen van studenten wil niet zeggen dat er in augustus ook daadwerkelijk minder studenten aan de poorten staan. We hebben in Nederland en met ons onderwijs een goede naam en dat trekt aan.”

Hoe de minister de toekomst van internationale studenten in Nederland precies voor zich ziet, horen we in april. Dan laat hij dat weten aan de Tweede Kamer.

Pieter Soethout