Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

ING over actie Extinction Rebellion Tilburg: ‘Onze deur staat altijd open’

Foto: Extinction Rebellion.

De Tilburgse tak van Extinction Rebellion (XR) voert komende zaterdag bij het ING-kantoor aan de Spoorlaan actie. Volgens de groep financiert de bank projecten die de klimaatcrisis verergeren: “ING moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Deze actie is onderdeel van een landelijk protest van XR. De actie heet ‘Hete ING zomertour.’ De actievoerders willen het de bank zogenaamd ‘heet’ onder de voeten maken door bij alle kantoren van zich te laten horen. “ING heeft een aandeel in het steeds heter worden van de aarde. De leefbaarheid van deze planeet voor mens en dier staat op het spel. Daarom maken wij deze zomer voor de ING zelf extra heet”, laat woordvoerder Ingrid Ramaan van XR Tilburg weten.

XR wil dat ING stopt met het financieren van olie- en gasprojecten die de klimaatcrisis verergeren. De groep zegt dat de bank, sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015, zo’n 51 miljard euro ‘gepompt’ heeft in olie-, kolen- en gasprojecten over de hele wereld. “De CO2-uitstoot van deze brandstoffen zijn de belangrijkste veroorzaker van de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande uitsterving van dier- en plantensoorten. “

“We willen dat de ING het net zo warm krijgt als onze planeet, bossen en oceanen.”

De Nederlandsche Bank en FossielVrij Nederland riepen ING begin 2023 op om te stoppen met het financieren van de olie en gassector. De bank besloot daarop géén nieuwe projecten meer te financieren, alleen bestaande projecten. Dat is volgens de actiegroep niet genoeg.

De groep biedt tijdens de actie een nieuw logo aan voor de bank: de zieke leeuw. Volgens XR is het een vreedzame actie. Ze gaan stoepkrijten en medewerkers, klanten en voorbijgangers informeren. “We willen de druk opvoeren. We willen dat ING het onaangenaam warm krijgt, net zoals onze planeet, onze oceanen en onze bossen”, aldus Ingrid.

“Direct stoppen met olie en gas is niet de juiste keuze.”

De groep laat ook weten niet te stoppen met actievoeren tot de bank zijn verantwoordelijkheid neemt. Ze zeggen niets tegen de medewerkers zelf te hebben. “Hun werkgever doet er alles aan om ze te doen geloven dat ING een duurzaam bedrijf is. Maar dat is niet zo.” 

Een woordvoerder van de bank laat aan Omroep Tilburg weten de zorgen van de actiegroep te begrijpen: “We denken dat direct stoppen met olie en gas niet de juiste en geen realistische keuze is.” Volgens de bank is de samenleving nog te afhankelijk van olie en gas kunnen ze daarom niet direct overstappen op hernieuwbare energie. De bank liet in een eerder statement weten per eind 2025 geen kolen meer te financieren.

De bank laat ook weten in gesprek te zijn met andere organisaties, zoals zoals FossielVrij, BankTrack en Milieudefensie. “Mocht XR alsnog geïnteresseerd zijn in een gesprek waarin wij ons standpunt nog een keer toelichten, staat onze deur altijd open.”

De woordvoerder onderstreept het recht op demonstreren, maar zegt wel dat de bank op zijn hoede is: “Als door acties van de demonstranten een oncomfortabele en/of onveilige situatie ontstaat voor zowel klanten als medewerkers zullen wij de aanwezige actievoerders vragen om te vertrekken en nemen wij eventueel contact op met de politie als ze geen gehoor geven aan dat verzoek.”

De actie van XR vindt deze zaterdag plaats om 12.00 uur.

Edita Saakian