In korte tijd 38 inbraken bedrijfsauto’s: “Het zijn geen lokale jongens geweest”

Het opengereten busje van Vic (foto: Jeffrey van de Pol)

Politie Tilburg heeft tussen 1 september en 1 november van dit jaar in totaal 38 meldingen gehad van inbraak in bestelbussen. In september was de piek, toen vonden er 29 inbraken plaats. Vorige maand waren het er negen. “Deze gasten doen dit niet voor de lol.”

De meeste diefstallen vinden plaats in de avond en de nacht in de wijken ’t Zand, Groeseind-Hoefstraat en Gesworen Hoek. De manier van inbreken verschilt. Meestal worden de ruiten kapot getikt of het portier van het busje opengebroken. Dat laatste gebeurde afgelopen zondag bij Vic Mols (27) aan de Tatraweg in Tilburg. De dieven hebben bij zijn bestelbus een gat gemaakt in het portier.

Ze hebben het als met een blikopener opengereten”

“De politie maakte me wakker in de ochtend. Ze troffen mijn bus aan met een groot gat erin.” Hij liep met de agenten mee en zag de schade. “Ik wist meteen hoelaat het was. Ik zag het vaker voorbijkomen op internet. Deze gasten doen dit niet voor de lol.”

Binnenkant van het portier (foto: Jeffrey van de Pol)

Vic vermoedt dat de inbrekers een elektrische kniptang of elektrische zaag hebben gebruikt. “Ze hebben het als het ware als met een blikopener opengereten zodat ze makkelijker bij de deurklink kwamen. De spullen in mijn bus passen niet door dat gat heen.” Hij is allerlei gereedschap en materiaal van de zaak kwijt.

Hoe langer de dief bezig is met een slot, hoe minder snel hij het zal proberen”

De politie heeft nog geen zicht op wat de dieven doen met het gereedschap. Het vermoeden is dat het gereedschap verkocht wordt. Volgens de politie zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kan houden als je een zo’n busje hebt. “Hoe langer de dief bezig is om een slot te kraken, hoe minder snel hij het zal proberen. Daarom is het verstandig om naast het standaardslot extra deursloten te zetten op de achter- en eventuele zijdeur. Hiermee maak je het de inbreker een stuk lastiger, ” laat een woordvoerder van de politie weten.

Naast extra beveiliging, kun je zelf ook andere maatregelen nemen: “Parkeer altijd op een verlichte of beveiligde parkeerplaats. Blindeer eventueel de (achter)ramen zodat je spullen niet zichtbaar zijn. Als het even kan, parkeer de bus met de achterdeuren dicht tegen een muur aan. Merk en registreer je gereedschappen. Zo zijn ze moeilijk door te verkopen en kun je makkelijker aangifte doen. “

Dit is de tweede keer dat dit gebeurt in mijn straat”

Dat hij zijn gereedschap uit zijn busje had moeten halen, had geen zin gehad, vindt Vic. “Ze wisten van te voren niet wat er in mijn bus lag en de schade is toch gemaakt.” De deur wordt binnenkort gelukkig gerepareerd en Vic heeft ter plekke aangifte gedaan, al heeft hij daar niet veel vertrouwen in. “Ik ben bang dat dit niet tegen te houden is. Dit is al de tweede keer dat dit gebeurt in mijn straat. Deze mannen zijn zo geraffineerd. Die spullen worden verkocht en zij zijn weg. Het zijn geen lokale jongens geweest, denk ik.”

Zijn spullen krijgt hij niet meer terug, denkt Vic. “Het is echt zuur. Ik wil werken en daar heb ik gereedschap voor nodig. Nu moet ik weer helemaal opnieuw beginnen.”

Edita Saakian