Huis op slot: 33 bewoners van studentenhuis in quarantaine

TILBURG – Vrijdag 28 augustus moest een geheel studentenhuis aan de Primus van Gilsstraat in Tilburg in quarantaine nadat één huisgenoot besmet bleek te zijn met het coronavirus. Het gaat daarbij niet zomaar om een studentenhuis, maar om ‘de Primus’, met 33 bewoners één van de grootste studentenhuizen van Tilburg. Twee huisgenoten kwamen op het idee om deze tijd vast te leggen in een podcast genaamd ‘10 Dagen 10 Vierkante Meter’.

Aanvankelijk was voor de studenten nog niet helemaal duidelijk hoe ze met de situatie om moesten gaan. “In eerste instantie was het zo dat werd gezegd dat als je vijftien minuten binnen anderhalve meter van het besmette huisgenootje bent geweest, dan moet je in quarantaine en anders niet”, zo luidde het advies dat werd gegeven aan student Sjoerd Groothuis en zijn medebewoners. Maar toen het ook bij de GGD was doorgedrongen dat alle studenten de keukens en sanitaire voorzieningen met elkaar delen, werd toch geadviseerd om allemaal tien dagen lang in quarantaine te gaan. En zodoende zitten de studenten nog tot maandag 7 september met elkaar in huis.

10 dagen op 10 vierkante meter

En als je dan toch met z’n allen binnen zit, dan kun je er maar beter het beste van maken met z’n allen. Sjoerd liep al langer rond met het idee om een podcast te maken, maar nu deze situatie zich aandiende, besloot hij met huisgenoot Erik het idee uit te werken. De podcast ’10 Dagen 10 Vierkante Meter’ werd zodoende een feit. Een lege kamer werd omgetoverd tot podcaststudio en op het moment van schrijven zijn er vijf afleveringen gemaakt.

Afstand houden lukt niet altijd

“We delen echt alles wat er hier gebeurt”, vertelt Sjoerd over de podcast. “Natuurlijk gebeuren er hier ook studentendingen. Er is ook een moment geweest dat twee huisgenoten het toch niet lukte om die afstand te houden en in bed zijn beland met elkaar”. Maar ook een probleem met het leveren van de boodschappen komt aan bod. De studenten zijn voor hun bevoorrading afhankelijk van anderen en dat verliep aan het begin nog niet helemaal vlekkeloos.

Ook de huisgenoten van de heren kunnen het idee wel waarderen en ook van buitenaf is er al redelijk wat aandacht geweest voor de podcast. Sjoerd en Erik zijn verrast door alle reacties die ze krijgen. Of de studenten ook na hun quarantaine doorgaan met hun audio-avontuur, weten ze op dit moment nog niet. Meeluisteren met de afgelopen en komende edities van de podcastserie kan via Spotify of het podcastplatform Anchor.

Janneke Timmermans