Horecaondernemers hoeven geen precariobelasting te betalen

TILBURG – Wethouder Berend de Vries heeft aangegeven dat horecaondernemers in het jaar 2020 geen precariobelasting hoeven te betalen. Vorige week hadden vier partijen uit de Tilburgse gemeenteraad gepleit voor het afschaffen van deze belasting. Raadslid Ton Gimbrère van het CDA is blij met deze beslissing.

Vanwege de maatregelen tegen corona hebben de horecaondernemers verplicht hun terrassen moeten sluiten. Deze terrassen staan op openbare grond en normaal moeten ondernemers hiervoor belasting betalen, precariobelasting dus. Ton Gimbrère was een van de indieners van deze brief en noemt de maatregel terecht. “Als je kijkt naar de afgelopen zes weken dan had je al zes terras weken gehad, dat kon nu dus niet. De horeca is een bedrijfstak die het al heel zwaar heeft, dan moet je als rijk, maar ook als gemeente, proberen deze sector tegemoet te komen.”

Ruimere terrassen

Ondernemers kunnen buiten deze maatregel ook gebruik maken van landelijke regelingen. Toch denkt Ton Gimbrère verder, namelijk naar de periode waarin de terrassen wel weer open mogen. Ton vindt dat er ruimer gedacht moet worden om oplossingen te vinden: “Gebruik meer ruimtes om de terrassen te kunnen plaatsen, al is het maar voor even. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we doorgangen gaan belemmeren maar op veel plekken kan het wel.” Ton pleit ervoor om bepaalde plekken om te toveren tot één groot terras.

Rick Kraaijeveld