Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Hoog bezoek: Staatssecretaris Cultuur en Media in Tilburg

De staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu, was op werkbezoek in Tilburg. Vanaf bibliotheek LocHal liep ze samen met Tilburgse wethouders langs verschillende, speciale plekken in onze stad. Hall of Fame, het Textielmuseum en het nieuwe gebouw ‘Mindlabs’ in de Spoorzone waren de trekpleisters van de dag.

Het langverwachte bezoek van de staatssecretaris begon in de LocHal, de bibliotheek die veel architecturale prijzen gewonnen heeft. Wethouder Marcelle Hendrickx gaf al snel het woord aan de directeur van de bibliotheek,  Peter Kok. Het gesprek ging over de verbindende rol die de LocHal inneemt in de stad. Inspirerend, vond de staatssecretaris, want ‘met een gebouw alleen kom je er niet’.

T-reporter Eyas Sawas (15) kon namens Omroep Tilburg vertellen over de rol van jeugdjournalistiek en hoe hij jongeren probeert enthousiast te maken voor de media.

Spoorzone
Wethouder Bas van der Pol vertelde over de verdere stedelijke ontwikkeling van Tilburg en de plannen die er nog liggen. Het gesprek van de dag ging ook over de transformatie van de Spoorzone. Een vrij nieuwe ‘wijk’, die langzaam verandert van bouwval naar een plek waar werk en cultuur samenkomt.

Dat zag de staatssecretaris ook terug bij haar bezoek aan de nieuwe Hall of Fame. Van lekkages en temperatuurproblemen, naar een plek waar door vrijwilligers een culturele ontmoetingsplaats is ontstaan waar ook muziek en Tilburgse studenten een rol mogen spelen.

Kansen voor kunst
Een student van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten was op dat moment bezig met een expositie. “Het lijkt erop dat de Tilburgse kunstsector veel kansen krijgt van de gemeente om hier hun draai te vinden”, merkte Uslu op. “In Amsterdam, waar ik ben opgegroeid, is het voor jongeren een stuk moeilijker om gezien te worden. Het is goed om te zien wat hier goed gaat, zodat ik dat weer kan meenemen.”

Mindlabs
Vanaf het skatepark in de Hall of Fame ging het bezoek verder naar de buren van de LocHal, het nieuwe Mindlabs.  Door de hijskranen heen rijst daar een plek waar de media, het onderwijs en het bedrijfsleven in elkaar moeten overvloeien. De officiële opening vindt plaats op 6 februari, maar voor de staatssecretaris kon een uitzondering gemaakt worden.

Mindlabs is het centrum voor innovatieve technologie in de Spoorzone in Tilburg. Vanaf dit jaar verhuizen onder andere DPG media, het bedrijf waar Brabants Dagblad onder valt, Fontys Hogeschool Journalistiek, de ROC en de universiteit naar het nieuwe gebouw. Ook is er ruimte voor verschillende bedrijven en wordt er geëxperimenteerd met nieuwe technologie.

Edita Saakian