Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Helft minder meldingen van cybercrime dan vorig jaar in Tilburg

foto: Pixabay.com

Inwoners van Tilburg maakten in de eerste acht maanden van 2023 minder vaak melding van cybercrime. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Vorig jaar kwamen er nog 212 meldingen binnen en dit jaar zijn dat er ‘slechts’ 112.

Cybercrime is een erg breed begrip en de algemene term voor verschillende criminele activiteiten op het internet. Die dalende trend hierin in Tilburg is niet uniek. Ook in andere gemeenten in de regio is een daling van het aantal meldingen van cybercrime te zien. In de meeste gevallen ligt die daling zo tussen de 40 en 50 procent, zoals in Dongen, Gilze-Rijen, Goirle en Oisterwijk. Alleen in Hilvarenbeek neemt het aantal meldingen van cybercrime minder hard af.

GemeenteCybercrime 2022Cybercrime 2023Procentuele verandering
Dongen2615-42,3%
Gilze-Rijen3316-51,5%
Goirle2716-40,7%
Hilvarenbeek2017-15%
Oisterwijk3719-48,6%
Tilburg212112-47,2%
Bron: https://data.politie.nl/#/Politie/nl/dataset/47013NED/table?dl=96AAA

De prangende vraag wordt dan: waar heeft deze daling mee te maken? Volgens een politiewoordvoerder kan dit verschillende oorzaken hebben. “Het kan ermee te maken hebben dat cybercrime veel aandacht krijgt en potentiële slachtoffers zich er bewuster van worden. Aan de andere kant heerst er ook schaamte en kan het zo zijn dat men geen aangifte durft te doen.”

ABC-methode
Toch benadrukt de politie dat aangifte doen belangrijk is. Hoe meer politie en het Openbaar Ministerie weten van cybercriminaliteit, hoe meer kan er is dat de daders gepakt worden. Ook ziet de politie het als haar taak om mensen bewuster te maken van het fenomeen. “We hebben de ABC-methode geïntroduceerd. Dat staat voor Alert zijn, Beveilig jezelf en Check altijd. De werkwijze van cybercriminelen verandert constant en daarom steken we in op algemene regels.”

Pieter Soethout