Grote ontruiming kraakpand

TILBURG – De politie is druk bezig met het ontruimen van een kraakpand aan de Dongenseweg. De gemeente wil het pand terug. De bewoner is het er echter niet mee eens, en is niet van plan het pand te verlaten.

Gemeente Tilburg heeft in 2008 met de eigenaar van het pand een antikraakcontract getekend. Destijds was al bekend dat het pand ooit plaats zou moeten maken voor een nieuwe bestemming. In 2016 heeft de gemeente verzocht om het pand vrij te maken voor sloop en asbestonderzoek. De bewoner gaf hier echter geen gehoor aan, en daarom is er een proces tegen hem aangespannen. De rechter stelde de gemeente in het gelijk, de bewoner moet het pand vrijmaken.

De gemeente heeft aangedragen dat het pand al is wegbestemd, voor haar bestaat het pand niet meer in de toekomstplannen.

Een woordvoerder laat weten dat gemeente er groen voor in de plaats wil aanplanten. De gemeente kan pas aan dit proces beginnen wanneer de bewoner weg is, daar zij mogelijke aanwezigheid van asbest wil onderzoeken.

Momenteel zijn er In het pand tien mensen aanwezig. Door middel van een barricade heeft de groep ervoor gezorgd dat de politie hen niet kan bereiken. Het pand staat in de bossen achter de Hornbach. Dit maakt het voor de politie des te lastiger, aangezien het zicht daar zeer matig is.

Ongeveer tien politieagenten zijn ter plaatste, en zij hebben het gebied afgezet. Ook is er een gespecialiseerd ontruimingsteam op de been. Tot op heden is er één aanhouding verricht.

De bewoner van het pand, Igor, woont er nu twaalf jaar en ziet geen reden om weg te gaan. Op het dak zou de man een waterkanon hebben geïnstalleerd. Via een pomp kan spuitwater uit een nabijgelegen vijver worden opgepompt. Het kanon is nog niet gebruikt.

Omroep Tilburg