Groot tekort aan bloed -en plasmadonoren in Tilburg

(Foto: Sanquin)

Bloedbank Sanquin heeft zo’n 2.800 extra bloed- en plasmadonoren nodig in Tilburg. Er is een groot tekort aan donoren in de hele regio, maar met name in Tilburg is het tekort schrijnend. “We merken al een jaar dat de bloedvoorraad krimpt.”

De vraag naar bloed -en plasmadonoren is juist nu zo groot, omdat ziekenhuizen operaties aan het inhalen zijn en daar is bloed voor nodig. “We merken al een jaar dat de bloedvoorraad aan het krimpen is. Bloed kan maximaal 35 dagen bewaard blijven en die voorraad moet eigenlijk continu aangevuld worden”, legt Emmy Bruijstens, woordvoerster van Sanquin, uit.

Niet opdagen
Het uitblijven van donoren heeft een aantal redenen, weet de woordvoerster. Op dit moment staan zo’n 9.000 Tilburgers ingeschreven bij de bloedbank in Tilburg, maar lang niet altijd komt iedereen op vaste basis langs. “We roepen bestaande donors op om te komen doneren en soms komen komen ze niet opdagen. Hoe meer donors je hebt om op te roepen, hoe zekerder je bent van de bloedvoorraad. We merken dat het nu in de zomer ook rustiger wordt, omdat mensen weer op vakantie kunnen.”

Volgens Sanquin heeft een op de vier mensen ooit donorbloed nodig. Ook de vraag naar plasma wordt steeds groter. Daar worden medicijnen van gemaakt voor de behandeling van ernstige brandwonden, maar ook voor auto-immuunziekten en stollingsziekten.

Verschil bloed -en plasmadonatie
Bloed -en plasmadonaties lijken veel op elkaar, maar het is net een ander type donatie. Buijsters: “Je doneert in beide gevallen bloed, alleen bij plasmadonaties krijgt de donor de rode bloedcellen terug en het plasma houden wij voor het maken van levensreddende medicijnen.”

Van plasmadonaties merkt het lichaam minder. Van bloeddonaties kunnen mensen nog wel eens duizelig worden. “Je lichaam heeft bij plasmadonaties het niveau van het vocht binnen een paar uur weer op peil. Als je bloed geeft, doneer je ook je rode bloedcellen. Het duurt langer om dat niveau weer op peil te krijgen.”

Een ander belangrijk verschil tussen bloed -en plasmadonaties is hoe vaak je het mag geven. Plasma kan elke twee weken gedoneerd worden. Bij bloeddonaties ligt dat een stuk lager; mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven en vrouwen drie keer.

Vrijwillig
Sanquin heeft zo’n 2.800 donoren nodig in Tilburg om zeker te zijn van een continue bloedvoorraad. De bloedbank wil binnenkort langs bij hogescholen om studenten te interesseren voor het bloeddonorschap. “We proberen het op locatie zo leuk mogelijk te maken bij de bloedbank door goede service te verlenen en mensen op hun gemak te stellen, maar het blijft een vrijwillige bijdrage.”

Edita Saakian