Groen in plaats van fietsen op Stekelenburgplein, ondanks moeizame gesprekken met NS

de fietsenstalling op het burgemeester stekelenburgplein
De uitpuilende fietsenstalling bij het Burgemeester Stekelenburgplein. Foto: Omroep Tilburg.

De gemeente wil dat de fietsenstalling op het Burgemeester Stekelenburgplein zo snel mogelijk verdwijnt. Het ging altijd al om een tijdelijke oplossing en inmiddels is er voldoende plek in de stallingen van NS en de Zwijsengarage. Al geeft wethouder Grashoff aan dat de gesprekken met NS over het langer gratis stallen erg moeizaam verlopen.

Het was altijd al het idee: wanneer er voldoende plek in de stalling zou zijn, moeten de fietsen plaats maken voor groen op het Burgemeester Stekelenburgplein. Inmiddels is dat moment voor de gemeenteraad aangebroken, want bijna iedere partij stemt voor het weghalen van de tijdelijke fietsenstalling, al moesten sommige raadsleden daarvoor nog wel even overtuigd worden.

Hinken op twee gedachten

Frank Kriellaars van de VVD gaf namelijk aan dat zijn partij op twee gedachten hinkt. “Aan de ene kant hebben we genoeg capaciteit in bijvoorbeeld de Zwijsengarage. Maar aan de andere kant zorgt een fietsenstalling op maaiveldniveau er ook voor dat mensen de fiets sneller pakken.” Daar sluit Hans Kokke van de SP zich bij aan. “Ik vraag me af of het weghalen van de fietsenstalling echt een voordeel is voor de fietsers. Daar gaat het mij eigenlijk om.”

Ook Harry van den Berg van LST vindt het een pittig dilemma. “Zouden we een deel van de huidige ruimte niet kunnen gebruiken voor blauwe vakken waar je maximaal een uur mag parkeren? Dan dwing je langparkeerders alsnog naar de stallingen.” Daar ziet wethouder Grashoff wel wat in, want vooral in het oostelijke deel van de Spoorzone zou nog wel een opgave zijn. Ook voor scooters, want die mogen volgens de wethouder niet in de NS-stalling.

Wethouder Rik Grashoff geeft aan dat het vanaf het begin al duidelijk was dat de fietsenstalling maar tijdelijk was. “Hij is er gekomen op het moment dat de nieuwe stallingen er nog niet waren. Die zijn er nu wel en daarom zou het nu een logisch moment zijn om de tijdelijke stalling te sluiten.”

Pittige discussie

Maar de wethouder stelt ook dat hij nog een pittige discussie voert met NS. “Dat gaat dan vooral om de toegangsvereisten van de NS-stalling. Er is daar meer dan voldoende plek, maar de NS is een buitengewoon moeilijke partij om een inhoudelijk gesprek mee te voeren over het stallen van fietsen.” Gemeente Tilburg betaalt hiervoor twee derde van de kosten, maar ook dit lijkt NS niet te bewegen. “De NS zit muurvast in het regime dat fietsers niet langer dan 24 uur gratis kunnen parkeren. Wij zouden dat met name voor de studenten in het weekend willen, die dan na het weekend weer terugkomen.”

Toch geeft wethouder Grashoff aan dat het college mee wil gaan in de wens om de tijdelijke fietsenstalling nu toch al weg te halen. “Daarmee spelen we het Stekelenburgplein vrij voor de vergroening die we altijd al voor ogen hadden.”

Uiteindelijk kiest bijna iedere partij – behalve de SP – ervoor om voor de motie te stemmen. Dat betekent dat het college de opdracht krijgt om zo snel mogelijk over te gaan tot het verwijderen van de fietsen op het Burgemeester Stekelenburgplein.

LEES OOK:
Overvloed van slonzig geparkeerde fietsen op Burgemeester Stekelenburgplein

Pieter Soethout