Glutenvrije Piet zorgt ervoor dat ieder kind kan genieten van pepernoten

Glutenvrije Piet herken je aan het witte schort

Aankomende zondag komt Sinterklaas weer naar Tilburg. Net als voorgaande jaren neemt hij twee Glutenvrije Pieten mee. ‘De Sint en de Pieten zijn er voor iedereen.’

Zo’n één op de honderd Nederlanders heeft een glutenintolerantie. Dat wil zeggen dat ze ziek worden wanneer ze gluten binnenkrijgen. In normale pepernoten zitten deze gluten en daarom zijn er ook in Tilburg kinderen die ze niet mogen eten. Daar heeft de Sint, samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV), iets op bedacht.

Kinderen wilden geen pepernoten
Er lopen namelijk twee Glutenvrije Pieten mee tijdens de intocht van Sinterklaas op 13 november. Een van hen vertelt waarom het zo belangrijk is dat zij erbij zijn. ‘Wij komen al jaren in Nederland en de laatste jaren viel het op dat er steeds meer kinderen geen pepernoten wilden. Daar snapten wij als Pieten helemaal niets van.”

Die kinderen wilden wel pepernoten, maar ze worden ziek als ze de lekkernij eten. “We zijn erachter gekomen dat die kinderen niet tegen gluten kunnen. Daar hebben we samen met de NCV iets op bedacht, want nu maken wij ook glutenvrije pepernoten. Het is een moeilijk proces, maar daardoor kunnen we de kinderen die we over zouden moeten slaan toch pepernoten geven.”

Vlaggetjes en kleurplaat
Aan de buitenkant zien de Pieten niet of iemand wel of geen gluten mag hebben. Daar is gelukkig wat op bedacht. “Op de website van de NCV kunnen de kinderen vlaggetjes en kleurplaten uitprinten. Als wij die dan zien, weten we dat jij graag glutenvrije pepernoten krijgt. Maar de kinderen mogen ook gewoon roepen hoor”, vertelt de Glutenvrije Piet lachend. Zelf zijn de Pieten te herkennen aan hun witte schort met daarop ‘glutenvrij’.

Pieter Soethout