Gemeente wil vuurwerkvrij Oud & Nieuw aantrekkelijker maken

Inwoners van Tilburg kunnen de komende maand ideeën opperen over hoe ze hun jaarwisseling wat willen opleuken. Vanaf dit jaar mag er helemaal geen vuurwerk meer worden afgestoken en daarom trekt de gemeente extra geld uit om ideeën uit de wijk te steunen. Om subsidie te krijgen moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Afgelopen mei nam de gemeenteraad een motie aan, waardoor er vanaf dit jaar geen vuurwerk meer mag worden afgestoken tijdens de jaarwisseling. In plaats daarvan zijn er twee vuurwerkshows; een bij de Piushaven en de andere bij het Reeshofpark. Ook kunnen mensen dus subsidie aanvragen voor eigen ideeën in de buurt.

De gemeente trekt hiervoor 30.000 euro uit. Hiermee wil de gemeente ‘van Oud & Nieuw een feestje maken zonder vuurwerk’. De initiatiefnemers kunnen hun aanvraag vanaf 1 oktober indienen. De deadline ligt een maand later.

Eisen van gemeente
Niet ieder idee zal zomaar worden goedgekeurd. De gemeente stelt een aantal eisen aan de ideeën. Zo moet het evenement plaatsvinden in Tilburg en openbaar en gratis te bezoeken zijn. Ook moet het idee toegankelijk voor iedereen zijn en moet het afgestemd worden met de wijkregisseur.

De gemeente verwacht zo’n vier tot tien kleine evenementen te kunnen subsidiëren. Initiatiefnemers kunnen tot maximaal 7.500 euro aanvragen.

LEES OOK:
Vuurwerkverbod komt er in Tilburg, ook al is het niet te handhaven

Pieter Soethout