Gemeente keurt ‘Dutch only’ en ‘no internationals’ af

Bron: gemeente Tilburg

In Tilburg moet voor iedere student plek zijn. Dat is op dit moment niet het geval, want internationale studenten worden gediscrimineerd. De gemeente vindt dat studenten niet geweigerd mogen worden, op basis van hun afkomst. Kamerverhuur met de tekst ‘Dutch only’ of ‘no internationals’ wordt door de gemeente afgekeurd.

Voor internationale studenten is het moeilijk om een kamer te vinden. Er is al weinig aanbod en vaak worden ze geweigerd voordat ze een berichtje hebben gestuurd. Er staat dan ‘Dutch only’ of ‘no internationals’ in het bericht van de verhuurder. Dit mag niet, stelt de gemeente. Een verhuurder mag niet vragen naar afkomst, religie of geaardheid.

In gesprek
Tilburg is een stad waar iedereen mee moet kunnen doen, aldus de gemeente op haar eigen website. Daarbij maakt het niet uit waar je vandaan komt, welke huidskleur je hebt of waar je seksuele voorkeur ligt. Mensen woonruimte weigeren omdat ze niet Nederlands zijn past volgens de gemeente niet in de stad die Tilburg wil zijn. Zij wil in gesprek gaan met de universiteit en gaat een brief sturen naar verhuurders en studentenverenigingen. Op deze manier wil de gemeente aandacht geven aan de discriminatie van internationale studenten.

Door dit te doen wil het stadsbestuur aangeven dat iedereen welkom is in Tilburg. Ook op het gebied van huisvesting is er, volgens een woordvoerder van de gemeente, geen plaats voor discriminatie. “Het gaat om het creëren van bewustzijn, bij zowel studenten als bij de onderwijsinstellingen.”

Inclusief
De gemeente geeft al langer aandacht aan het verbeteren van de inclusieve stad. “Er zijn de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met groepen uit onze stad die te maken hebben met discriminatie of achterstelling.” Uit deze gesprekken is de nieuwe beleidsnota Inclusie gekomen. Deze wordt op 15 november behandeld in de gemeenteraad.

Pieter Soethout