Geen vergunning voor coffeeshop, maar de strijd is nog niet gestreden in Berkel-Enschot

De coffeeshop zou in dit rijtje terecht komen (beeld: T!/Youtube).

Voorlopig komt er geen nieuwe coffeeshop bij winkelcentrum Koningsoord in Berkel-Enschot. Burgemeester Theo Weterings kwam donderdagavond tot die beslissing. Niet vanwege de vele inwoners die tegen de komst zijn, maar vanwege een fout aan de kant van de ondernemer. Toch zit de kurk nog in de champagnefles, laat Ben Hamers van de commissie ‘Geen coffeeshop Koningsoord’ weten.

De beslissing van de burgemeester kwam stiekem wel als een verassing. Voor in ieder geval Ben Hamers. Via de dorpsraad van Berkel-Enschot neemt hij, samen met tientallen andere belanghebbenden, al maanden geen blad voor de mond als het gaat om het tegenhouden van de coffeeshop in hun dorpshart.

“We denken dat de juridische bezwaren niet zoveel uit zullen halen.”

De commissie kwam elke twee weken bij elkaar. Een petitie tegen de komst van de shop werd 4.500 keer getekend en dorpsgenoten kwamen in groten getalen naar de Tilburgse raadzaal om hun ongenoegen uit te spreken. Verbaal en via spandoeken. Ondertussen stond Weterings altijd pal achter de beslissing voor de coffeeshop in het winkelcentrum: de locatie voldeed aan alle eisen. Het was alleen wachten op de onderzoeken en de vergunningsaanvraag.

Donderdagavond maakte Weterings dan eindelijk een einde aan de onzekerheid. De gemeente heeft de vergunning geweigerd omdat de aanvraag tussentijds is veranderd. De ondernemer gaat wel nog in beroep. Daarvoor heeft hij zes weken de tijd. Maar daar maakt Hamers zich niet zo’n zorgen over. “We denken dat de juridische bezwaren van deze ondernemer niet zoveel uit zullen halen.”

In het Tilburgse coffeeshopbeleid zit een zogeheten fixatieregel bij het aanvragen van een vergunning voor een coffeeshop. Na het indienen van de aanvraag, mag er in de tussentijd niets meer veranderd worden. Het lijkt erop dat die regel niet is nageleefd door de ondernemer. Toch lijkt deze beslissing pas het begin van de strijd. In een bewonersbrief laat de gemeente namelijk weten dat meerdere locaties in Koningsoord onderdeel waren van de loting.

“Het voelt alsof de eerste helft gewonnen is.”

Er bestaat dus een kans dat als Koningsoord 134 definitief niet doorgaat, een andere ondernemer een aanvraag mag doen voor een locatie in het winkelcentrum. “We hadden al eerder signalen gekregen dat deze mogelijkheid bestond. Als er weer een aanvraag komt, zou het zomaar kunnen dat er toch wéér een coffeeshop in het winkelcentrum kan komen.” Er is dus nog geen reden voor feest: “Het voelt alsof de eerste helft gewonnen is. We hebben gister de champagnefles dichtgelaten, maar we hebben er wel een biertje op gedronken.”

Tegelijkertijd kan de commissie nog steeds een andere troef in de strijd gooien. De Vereniging van Eigenaren (VVE) van het winkelcentrum verbinden zich aan een afspraak in de splitsingsakte. Iedereen die in Koningsoord een pand huurt of koopt, zet de handtekening onder een regel waarin staat dat er geen softdrugs verkocht mag worden. “Als de eerste gram over de toonbank gaat, dan is er sprake van een overtreding van de akte en dan gaat de VVE daarop handelen.”

“We worden weer serieus genomen.”

In eerste instantie krijgt de ondernemer een dwangsom. In het uiterste geval kan de vereniging ervoor kiezen de ondernemer uit het pand te halen. Dat ligt buiten de invloedssfeer van de burgemeester. Al kan er nog van alles gebeuren, Hamers krijgt in ieder geval het vertrouwen in het proces langzaam terug. “We winnen er tijd mee. Door de stappen die we hebben gezet, vinden we nu een luisterend oor bij de gemeente. We worden weer serieus genomen.”

LEES OOK:
Toch geen nieuwe coffeeshop in Berkel-Enschot, gemeente weigert vergunning
Coffeeshop Koningsoord mag er gewoon zijn volgens burgemeester
Omwonenden willen geen coffeeshops, petitie massaal getekend

Edita Saakian