Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Bewoners willen geen coffeeshops, starten petitie

Het nieuws dat er in Tilburg Noord en Berkel-Enschot twee nieuwe coffeeshops bijkomen, is rauw op het dak gevallen bij bewoners. Mohammed Aknin uit Tilburg Noord gaat vanavond zelfs een persconferentie geven en Casper Naaijkens (32) uit Berkel-Enschot start een petitie waar al 2.700 handtekeningen aan kleven.

Casper woont in Koningsoord en toevallig zou de coffeeshop precies onder zijn woning komen. Hij zat op zijn fiets toen in de buurtapp het nieuws bekend werd gemaakt. “Ik dacht dat het een grapje was.”

“De hele wijk is gericht op gezinnen en starters.”

Donderdag vond er een openbare loting plaats voor de locatie van de nieuwe coffeeshops. Uit een selectie van negen shops werden er twee uitgeloot. De twee ondernemers mogen een horecavergunning aanvragen.

Koningsoord wordt het nieuwe hart van Berkel-Enschot genoemd. Een nieuw winkelcentrum, nieuwe woningen en binnenkort dus waarschijnlijk ook een nieuwe coffeeshop. Niet als het aan Casper en de bewoners ligt: “De hele wijk is gericht op gezinnen en starters. Heel vreemd om daar een coffeeshop te plaatsen. We zijn bang voor overlast.”

“Het past niet in het straatbeeld.”

En dus wilde hij een tegengeluid laten horen. Donderdagavond 20.30 uur ging de petitie de deur uit. Op dit moment is zijn petitie meer dan 2.700 keer getekend. “Bijna iedereen hier denkt er hetzelfde over. Het past niet in het straatbeeld.” Ook Mohammed uit Tilburg Noord wil er een stokje voor steken. Bij het Verdiplein zou, als de aanvraag wordt goedgekeurd, ook een coffeeshop komen.

De gemeente heeft de bewoners nog niet officieel geïnformeerd. Wel laat een woordvoerder weten dat er altijd bezwaar gemaakt kan worden op de plannen. Wel kan dat pas als de vergunning al door de gemeente is goedgekeurd.

“Er is goed gekeken of ze voldoen aan de eisen.”

Volgens een woordvoerder hebben de verschillende coffeeshops een strenge selectie doorgemaakt. “De negen coffeeshops zijn gekozen uit een selectie van dertig. Bij die negen is goed onderzocht of ze voldoen aan de eisen.”

Zo mag de coffeeshop niet binnen een afstand van 250 meter liggen van scholen, andere coffeeshops, centra voor daklozen- en of verslaafdenopvang en mag het bijvoorbeeld niet bij een bedrijventerrein of buitengebied gevestigd worden.

De ondernemers hebben vanaf nu zes weken de tijd om de vergunning aan te vragen. Daarna heeft de gemeente dertien weken de tijd om te beslissen. Wanneer precies de beslissing wordt genomen is dus nog niet bekend.

Edita Saakian