Geen plons in het water bij Beekse Bergen: blauwalg gevonden

Foto: X/Beekse Bergen.

De provincie heeft een negatief zwemadvies afgegeven voor de zwemplas bij Beekse Bergen in Hilvarenbeek. De inspectie, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant, heeft tijdens een controle een flinke bloei van blauwalg aangetroffen in het zwemwater en dat kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Helaas, ook bij de Beekse Bergen kan je beter geen plons wagen in het zwemwater. Het zwemseizoen duurt nog tot 31 oktober 2023. Deze resterende periode raadt de provincie het dus af om te zwemmen in de plas, want het zou vol zitten met blauwalg.

Flinke irritatie
Zwemlocaties worden regelmatig gecontroleerd op veiligheid en waterkwaliteit. Een negatief zwemadvies is niet zo extreem als een zwemverbod: “Het mag wel, maar dat is op eigen risico”, laat de inspectie weten. Blauwalg zijn namelijk bacteriën die voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen. Voor sommige dieren kan het zelfs dodelijk zijn. Voor mensen kan het zorgen voor bijvoorbeeld flinke irritatie op de huid. Ook kun je er maag- en darmklachten door krijgen.

Blauwalgen komen van nature voor in het water en geven pas overlast als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De bacteriën maken het water troebel en kunnen zelfs giftige stoffen afscheiden die dus schadelijk zijn voor mens en dier.

Het negatieve zwemadvies wordt pas ingetrokken als een structurele verbetering van de waterkwaliteit is aangetoond. Het is nog niet duidelijk welke stappen daarvoor genomen gaan worden. In juni werd ook al blauwalg gevonden in het water bij de Piushaven.

LEES OOK:
Expert bevestigt: blauwalg in de Piushaven

Edita Saakian